Domates Tohumu Nasıl Ekilir ?
Domates Tohumu Nasıl Ekilir ?
Domates tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir. Domates tohumu ekim derinliğinin 2-3 cm olması tavsiye edilir, sıra üzeri mesafe 40-60 cm, sıra arası 90-130 cm arasındadır. Domates fidesi kullanılacaksa domates fidesi ekim aralıkları, domates tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır. Çimlenen domates tohumları yaklaşık 4-6 cm boyunda domates fidesi haline geldiklerinde daha büyük bir saksıya veya bahçeye dikilebilir. Domates sıcağı seven bir bitki olduğundan genellikle kuzey-güney yönünde dikilir ve saksının da bu yönde durması gelişimi bakımından doğru bir tercih olacaktır.
Domates tohumlarını açık arazide çimlendirecekseniz çimlendirilecek toprağı işleyiniz. İşlenmiş toprağa domates tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız. Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Domates fidelerinizin dikimi için toprak uygunsa, mümkünse fide dikimi için uygun serin ve rüzgarsız havaları seçin. Domates fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz. Fide dikimlerinde sıra üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Domates Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?
Domates tohumunun ekiminde havanın ve toprağın ısısı çok önemlidir. Hava sıcaklığı 12 derece ile 15 derece arasında olmalıdır. Domates fidesinin dikimi ise yaklaşık olarak bu tarihlerden yedi, sekiz hafta sonra olmalıdır. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu da tarlaya asla çiçek açmış ya da meyve tutmuş fidelerin dikilmemesi gerektiğidir.
Tarlada dikilen fideler genellikle 45-65 cm'lik mesafelerde ve yaklaşık 90 cm ile 130 cm olacak sıralar halinde dikilir. Fideler dikildikten sonra mutlaka can suyu verilir. Fideler toprakla buluşmadan önce toprağın gerekli besinle donatılması ayrıca önemlidir. Domates fidesinin toprağı özellikle bakır yönünden zengin olmalıdır. Hobi bahçelerinde ya da saksıda yetiştirilen domates fideleri için sıvı organik gübreler kullanılabilir. Toz kompost gübre ile de yüksek verim almak mümkündür. Bu konuda bir uzmandan ya da domates tohumu ve fidesinin satın alındığı yerden bilgi almak gerekecektir. Yine domates fidesinin budanması konusunda da bilgilenmek sağlıklı bir bitki yetiştirmeniz açısından çok yararlıdır.
Domates Tohumu Nasıl Olur ve Nereden Alınır?
Domates tohumunu temin etmek oldukça kolaydır. asgen.com.tr web sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alma imkânınız vardır. Tohum satan bayilerimizden de tedarik edebilirsiniz.
Domatesin çok farklı türü bulunmaktadır. Sofralarımıza gelen bir kaç çeşidini bildiğimiz domatesin esasında pek çok çeşidi vardır. Sırık domates, salkım domatesi, cherry domates hemen akla gelen çeşitlerdendir. Bunların büyük bölümü ülkemizde de yetiştirilebilmektedir.
Domates Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Eğer saksıda domates ekimi yapılmışsa hemen bir fısfıs şişe yardımı ile toprağa su sıkılır ve toprak nemli tutulur. İster tarlada ister saksıda olsun domates tohumunun toprağı nemli tutulmalıdır. Bunun için de düzenli sulama yapılmalıdır. Ancak elbette tarlada yetişen ve az su isteyen domates cinsleri bunun istisnasını oluştururlar.
UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.