Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Dikey Tarım Nedir ?

08-12-2023 16:09
Dikey Tarım Nedir ?

Dikey Tarım Nedir?

Dikey tarım, geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak tarım faaliyetlerinin dikey bir düzlemde genellikle bir yapı içinde veya duvarlara asılarak gerçekleştirildiği bir tarım yöntemidir.

Dikey tarım, genellikle sınırlı arazi kullanımı veya şehirleşme nedeniyle tarım alanlarının kısıtlı olduğu yerlerde tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntem, daha küçük bir alanı daha etkili bir şekilde kullanmayı ve üretkenliği artırmayı amaçlar.

Bu yöntem, iç mekan koşullarında gerekli nemi, sıcaklığı, gazları ve ışığı izlemek için Çevre Kontrollü Tarım (ÇKT) teknolojisini kullanır. Örneğin çiftçiler doğal güneş ışığını taklit etmek için yapay aydınlatma ve metal reflektörler kullanıyor.

Dikey Tarım Nasıl Çalışır?

Dikey tarımı etkileyen dört temel faktör vardır:

Plan: Çiftçiler, kaynak kullanımını sınırlandırırken gıda üretimini en üst düzeye çıkarmak için kule benzeri yapılarda mahsul yetiştirmektedirler.

Işık: Kültivatörler, optimum aydınlatma verimliliğini sağlamak için döner yataklar gibi teknolojilerin yanı sıra yapay ve doğal ışığın bir kombinasyonunu kullanır.

Sürdürülebilirlik: Dikey tarım, doğal kaynakların tükenmesini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak, bu tarım tekniği, kullanımı %95'e kadar en aza indirecek şekilde sulama suyunu geri dönüştürüyor.

Yetiştirme ortamı: Tarım arazilerinin sınırlı kullanıldığı yerlerde tarımsal faaliyetlerin topraksız olarak sürdürülmesini sağlar. Üreticiler ayrıca yetiştirme ortamı olarak genellikle hindistan cevizi kabuğu ve turba yosunu kullanırlar.

Dikey Tarım Teknikleri Nelerdir ?

Topraksız Tarım

Besin bakımından zenginleştirilmiş suda topraksız bitki büyümesinin çoğaltılmasını içerir. Bu tekniğin altında birçok alt yöntem bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Topraksız Tarım Nedir? blog içeriğimizi inceleyebilirsiniz. https://www.asgen.com.tr/blog/icerik/topraksiz-tarim-nedir

Aquaponik Tarım

Balıkların ürettiği dışkı, mahsuller için gübre görevi görmektedir ve doğal ekosistemlerin bir elementten gelen organik atığı diğerine fayda sağlamak için nasıl kullandığını taklit etmektedir. Aquaponic sistemi inanılmaz derecede su tasarrufludur; suyun yaklaşık 1/6'sı, geleneksel tarımla karşılaştırıldığında dönüm başına sekiz kata kadar daha fazla gıda üretebilmektedir.

Aeroponik Tarım

Bu teknik, su yerine bitki köklerine sis veya buhar şeklinde zengin besin çözeltisi kullanılan gelişmiş bir hidroponik şeklidir. Önceki iki sistemin aksine, bu sistemin yetiştirme ortamı yoktur. Yetiştiriciler tohumları küçük saksılara doldurulmuş köpük parçalarına ekerler. Bitkinin tacı ışığa maruz kalırken, kökler besin açısından zengin suyun veya ince, yüksek basınçlı sis veya buharın periyodik olarak püskürtülmesiyle beslenir. Bu yöntemin ilham kaynağı, NASA'nın uzayda ürün yetiştirme konusundaki denemelerinden gelmiştir. Aeroponik tarım ayrıca yukarıdaki yöntemlere göre daha hızlı bitki büyümesini destekler ve su açısından oldukça verimlidir.

"Dikey Tarım” Tarımın Geleceği mi?

Dikey tarımın temel amacı, doğal kaynakların minimum kullanımına karşılık verimi maksimuma çıkarmaktır. Hassas tarımın yanı sıra sürdürülebilir tarımı geleneksel ekim tekniklerinden çok daha fazla teşvik eder.

Burada dikey ekim yöntemi, geleneksel tarım tekniklerinin yarattığı zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır. Bunlar;

Öngörülemeyen iklim koşulları: Dikey tarım, kontrollü çevre koşulları altında kapalı alanda mahsul yetiştirmeyi içermektedir. Çiftçilerin olumsuz hava koşullarından dolayı verim kaybı riski olmadan tüm yıl boyunca ürün yetiştirmesine olanak sağlar.

Bitki hastalıkları: Topraksız yetiştirme ortamları da dahil olmak üzere kontrollü iç mekan yetiştirme koşulları, haşere enfeksiyonlarının veya genetik mahsul hastalıklarının oluşumunu en aza indirmektedir. Bu da çiftçilerin bitki koruma ürünlerinin kullanımını sınırlandırmasına yardımcı olur.

Uzun tedarik zinciri: Dikey çiftçiliğin doğası, yetiştiricilerin geniş ulaşım ağlarına sahip kentsel yerlerde çiftlikler kurmasına olanak tanır. Nihai ürünlerin müşterilere ulaşması için gereken mesafeyi, zamanı ve aracıları azaltır.

Yukarıdaki tüm zorluklara karşı bir kalkan görevi görmesi, dikey tarımı dünya çapında oldukça popüler hale getirmektedir.

 

Dikey Tarımın Avantajları Nelerdir?

Optimum alan kullanımı

Geleneksel tarım yöntemleri dönümlerce düz ve verimli arazi gerektirir. Ancak bu, dikey yetiştirme tekniklerinin ön koşulu değildir. Daha önce de belirtildiği gibi, bu tarım yöntemi, mahsul yetiştirmek için dikey olarak eğimli yüzey yığınlarını kullanır. Ayrıca, bu ürünler toprak dışı ortamları kullandıkları için her türlü koşul ve alanda yetişebilmektedirler. Hatta, olumsuz iklim koşulları ve aşırılıklar altında bile gelişebilirler.

Azaltılmış nakliye maliyeti

Dikey çiftliklerin kentsel konumu, teslimat noktalarına kolayca erişilebilmesini sağlar. Geleneksel çiftçiliğin aksine, mahsul üreticilerinin son ürünleri birden fazla ülke ve okyanus ötesine göndermesine gerek yoktur. Bunun yerine müşteriye yakın bölgelerde çiftlikler kurabilirler. Tedarik zincirini kısaltır, böylece nakliye masraflarını ve karbon ayak izini azaltabilirler.

Tutarlı ve daha yüksek mahsul verimi

Muhtemelen dikey tarımın en avantajlı özelliği 365 gün boyunca güvenilir ürün üretimidir; zira bu tür tarım teknikleri güneş ışığı, mevsim, su ve alan gibi dış faktörlerden bağımsızdır. Bu tür tutarlı mahsul üretimi aynı zamanda genel olarak daha yüksek bir verime de yol açar.

Daha düşük su kullanımı

Dikey tarım topraksız yetiştirme yöntemlerini içerdiğinden sulama için su ihtiyacını azaltır. Üstelik, kullanılan su kullanımdan sonra bile tamamen temiz olduğundan bir sonraki tarım döngüsü için geri dönüştürülebilir hale gelmektedir. Sonuç olarak, bu tür tarım yöntemleri sağlanan suyun yalnızca %10'unu kullanmaktadır.

Sıfır zirai ilaç kullanımı

Mahsullerin kontrollü çevresel koşullar altında yetiştirilmesi, hastalığa neden olan zararlıların veya yabani otların girişini ortadan kaldırır. Bu da çiftçinin aksi halde ihtiyaç duyabileceği bitki koruma ürünlerini azaltır. Sonuç olarak, son ürün tüketim açısından daha güvenli hale gelir ve gıda güvenliğine katkıda bulunur.

Enerji verimliliği

Bazı dikey çiftliklerde, güç tüketimi maliyetlerini düşüren ve karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olan yerleşik güç üretim üniteleri bulunmaktadır. Ek olarak, diğer çiftlikler, muazzam temiz enerji üretmek amacıyla güç ve ısıyı birleştirmek için yenilenebilir teknolojiler kullanan kuruluşlarla temasa geçebilir. Çiftlikler ayrıca fazla enerjiyi diğer iş ekipmanlarına güç sağlamak için kullanabilir veya ilgili elektrik şebekesine aktarabilirler.

En aza indirilmiş mesleki tehlike

Dikey tarım, sürdürülebilir olmasının yanı sıra, ağır tarım ekipmanlarının çalıştırılmasıyla ilişkili mesleki riskleri de azaltır. Benzer şekilde zararlı zirai kimyasallarla ve hastalığa neden olan mikroplarla da uğraşmaları gerekmez. Bu tarım yöntemi aynı zamanda çevredeki bitki ve hayvanları etkilemediğinden biyolojik çeşitliliği de destekler.

Azalan işçilik maliyetleri

Dikey yetiştirme yöntemi neredeyse tamamen teknolojiye bağlıdır. Bu nedenle, tamamen otomatik bir çalışma modunu benimseyen bir çiftliğin daha az bir insan iş gücüne ihtiyacı olacaktır. Genel olarak daha düşük işgücü maliyetleri, çiftçilerin daha düşük işgücü maliyetine karşı daha yüksek verim elde etmelerine ve böylece kazançların en üst düzeye çıkarılmasına yardımcı olur.

Dikey Tarımın Dezavantajları

Yüksek teknolojik bağımlılık

Dikey tarım, çiftçilerin nem, aydınlatma, sıcaklık ve diğer parametreleri izlemek için çeşitli teknolojilere ve ekipmanlara yoğun yatırım yapmasını gerektiren teknolojiye oldukça bağımlıdır. Ancak, ekipmanın herhangi bir parçasının arızalanması, tüm yetiştirme sürecini kesintiye uğratabilir ve dolayısıyla üretimi en aza indirilebilir. Ayrıca birçok tarım uzmanı, günümüz tarım teknolojilerinin dikey tarımın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için yeterince gelişmiş olmadığına inanmaktadır.

Azaltılmış tozlaşma

Kontrollü çevresel koşullar altında çiftçilik yapmak zararlıların istenmeyen girişini engellerken, aynı zamanda arılar, kelebekler, böcekler, kuşlar ve diğer tozlayıcıların doğal tozlaşmasını da engeller. Burada çiftçilerin maliyetli ve zahmetli bir iş olabilen manuel tozlaşmayı benimsemeleri gerekmektedir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.