Bezelye Tohumu Nasıl Ekilir?
Bezelye Tohumu Nasıl Ekilir?
Bezelye tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir. Bezelye tohumu ekim derinliğinin 3-4 cm olması tavsiye edilir, sıra üzeri mesafe 3-5 cm, sıra arası 40-50 cm arasındadır. Bezelye fidesi kullanılacaksa bezelye fidesi ekim aralıkları, bezelye tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.
Bezelye Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Bezelye Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir?
Bezelye tohumları yaklaşık 6 ile 7 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Ortalama olan bu sürenin 10 güne kadar uzaması normal kabul edilmektedir. Toprak ısısının 10-12 derece olması uygundur. Çimlendirilecek toprak işlenmelidir. İşlenmiş toprağa bezelye tohumlarını kanal içerisine 5-8 cm aralıklarla bezelyeleri yerleştirdikten sonra üstü ince elenmiş toprakla 2,5 cm arasında kapatılmalıdır. Toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılabilir. Periyodik olarak toprağın nemlendirilmesi gerekir. Üzerine elinizle hafifçe bastırın ve her yüzeyin eşit miktarda nemli olduğuna emin olun. Ekim yaptığınız bezelye tohumlarının fideleri 10 gün içinde ortaya çıkacaktır.
Bezelye Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir?
Bezelye genelde açık tarlada yetiştirilir. Bezelye tohumu ve fidesinin iklim şartlarının uygun olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekimi yapılabilir.
Bezelye Tohumu Nasıl Dikilir?
Bezelye tohumunun dikimi yapılmadan önce dikim yapılacak bahçenin tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir. Toprak ısının uygun olması, don olayların geçmiş olması ve bezelye fidesi dikilecek toprağın yeterli mineral yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle gıda takviyesinin yapılması gerekir.
Bezelye fidelerinin dikimi için toprak uygunsa, mümkünse fide dikimi için uygun serin ve nemli havalar seçilmelidir. Fide dikimlerinde sıra üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Sofralık Bezelye tohumu sıra üzeri mesafe 3-5cm, sıra arası 40-50cm olacak şekilde dikilebilir.
Sanayilik Bezelye tohumu sıra üzeri mesafe 3-5cm, sıra arası 25-30cm olacak şekilde dikilebilir.
Bezelye Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?
Bezelye soğuya dayanamayan bir sebzedir. Dolayısıyla, tohum ekimi toprak ısındıktan sonra yapılmalıdır. Bezelye fidesi serin ve nemli havaları sever, sıcak ve kuru havalarda verimi düşecektir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması arzu edilir.
Bezelye tohumları ekilirken, kanal aralarında en az 40-50cm boşluk bırakmaya özen gösterilmelidir. Her sırada en az 5-8cm olacak şekilde yüzeyden en az 3-4cm derine ekilmelidir. Genel kullanım olarak sıvı gübre ile toprak zenginleştirilebilir. Bu konuda bir uzmandan ya da bezelye tohumu ve fidesinin satın alındığı yerden bilgi almak gerekecektir.
Bezelye Tohumu Nasıl Olur ve Nereden Alınır?
Sofralık ve Sanayilik olmak üzere iki farklı çeşidi mevcuttur. Bezelye tohumunu temin etmek oldukça kolaydır. asgen.com.tr web sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alma imkânınız vardır. Tohum satan bayilerimizden de tedarik edebilirsiniz.
Bezelye Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Sonbaharda yapılan ekimlerde bitkinin gelişme dönemi yağışlı döneme denk geldiği için sulamaya pek ihtiyaç duyulmaz. İlkbaharda yapılan ekimlerde ise hava ve toprak şartlarına bağlı olarak düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Sulama genel olarak karık usulü veya yağmurlama şeklinde yapılır. Sulama suyunun bitkinin gövdesine direkt olarak temas etmemesine dikkat edilmelidir.
UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.