10 adımda Tohum Ekimi
10 Adımda Tohum Ekme
10 Adımda Tohum Ekimi Temel Bilgiler
1. Bir kap seçin.
Tohum başlangıç kapları temiz olmalı, en az 5-7 cm olmalı ve drenaj deliklerine sahip olmalıdır. Bunlar plastik kaplar, hücre paketleri, turba kapları, plastik daireler, yoğurt kapları ve hatta yumurta kabukları olabilir. Temiz oldukları sürece (9 parça suya bir ölçek ev tipi çamaşır suyunda 10 dakika bekletin), seçenekler sonsuzdur. Ayrıca tohum başlangıç kitleri de satın alabilirsiniz, ancak tohumlara her yıl yeniden başlayacağınızdan emin olana kadar çok fazla yatırım yapmayın. Tohumları çok küçük kaplarda veya plastik dairelerde başlatırsanız, yapraklar / fideler çıkmaya başladığında sahip olduklarında fideleri biraz daha büyük saksılara nakletmeniz gerekir. Dairelerin ve saksıların yer kapladığını unutmayın, bu nedenle başladığınız tüm fideler için yeterli güneşli alana sahip olduğunuzdan emin olun.
2. Kaliteli toprakla başlayın.
Fidanlıklarda ve bahçe merkezlerinde bulunan tohumları saksı toprağında ekin. Bahçe toprağı kullanmayın, çok ağırdır, yabani ot tohumları ve muhtemelen hastalıklı organizmalar içerir. Tohum kabını doldurmadan önce toprağı ılık suyla ıslatın.
3. Uygun derinlikte ekim yapın.
Genel kural, tohumları kalınlıklarının üç katı kadar toprakla örtmektir. Ancak tohum paketi ekim talimatlarını dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Marul gibi bazı tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar ve toprak yüzeyinde durmalıdır, ancak yine de nemli toprakla iyi temas halinde olmalıdır. Tohumlarınızı ektikten sonra toprağı tekrar ıslatmak için bir sprey şişesi kullanın.
4. Akıllıca sulayın.
Daima oda sıcaklığında su kullanın. Klorlu suyu gece boyunca bekletin, böylece klor dağılabilir veya damıtılmış su kullanabilir. Yumuşatılmış su kullanmaktan kaçının. Toprağı sürekli nemli tutmak önemlidir, ancak fideleri öldürebilecek hastalıkları teşvik eden aşırı sulamadan kaçınmak önemlidir. Yaprakların üzerine su sıçratmamaya çalışın. Bundan kaçınmanın kolay bir yolu - aşırı sulamanın yanı sıra - kaplarınızın tabanını suya daldırmak ve toprağın alttan nemi nemli olana kadar emmesine izin vermektir toprağın çok ıslak kalmamasına dikkat etmelisiniz. Sulama zamanını kaçırmayın ve tohumların veya fidelerin kurumasına izin vermeyin.
5. Tutarlı nem sağlayın.
Çimlenmeden önce, içindeki nemin hapsolmasına yardımcı olmak için kabınızı kapatın. Tohum başlangıç kitleri tipik olarak plastik bir kapakla birlikte gelir. Plastik bir torba da kullanabilirsiniz, ancak toprakta düz durmaması için desteklenmelidir. Tohumların filizleri dökülmeye başlayınca kapakları çıkarın. Fideler büyüdükten sonra sulamayı azaltın, bu şekilde toprak kısmen kuruyabilir, ancak solmasına izin vermeyin.
6. Toprağı sıcak tutun.
7. Gübreleyin.
Fidelerinizi ikinci yapraklarını / fidelerini geliştirdikten sonra, haftada bir yarı güçlü sıvı gübre uygulayarak beslemeye başlayın. Yavaşça uygulayın iki fideler topraktan çıkmasın. Dört hafta sonra, ekime kadar iki haftada bir tam güçlü sıvı gübre uygulayın.
8. Fidelere yeterince ışık verin.
İdeal olarak, fidelerin en sağlıklı büyüme için günde 14-16 saat doğrudan ışığa ihtiyacı vardır. Fideler pencereye doğru eğilmeye başlarsa, bu yeterince ışık almadıklarının kesin bir işaretidir. Sadece saksıları çevirmek yeterli olmayacaktır, yapay aydınlatma da sağlamanız gerekebilir
9. Havayı dolaştırın.
Dolaşan hava, hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve güçlü gövde gelişimini teşvik eder. Hava hareketi yaratmak için fidelerin yanında hafif bir fan çalıştırabilirsiniz.
10. Dış mekana dikmeden önce fideleri sertleştirin.
Fideleri dışarıya taşımadan önce, yeni ve daha sert ortamlarına alışmaları gerekir. Bu prosedüre "sertleşme" denir.
Sebzeler bahçeye cinsine göre tohum veya fide olarak ekilir.
Fasulye, bezelye, bakla, bamya, maydanoz, roka, tere, dereotu, semizotu gibi yenecek otların çoğu ve havuç, turp, gibi bazı kökleri yenen sebzeler direkt tohum halinde ekilir.
Direkt toprağa ekilecek küçük tohumların homojen olarak belirli aralıklarla serpme ekilmesi için tohumlar kuru kum veya elenmiş kuru toprakla karıştırılıp serpilirse daha homojen dağılır. Böylelikle birbirinin güneşini engellemez ve besinine ortak olmayarak daha sağlıklı yetişir.
Patates, soğan tohum veya arpacıkları direkt toprağa ekilerek yetişir.
Karpuz, kavun, hıyar ve kabak türleri de tohum halinde ekilir. Ancak bu sebzelerin önce küçük saksılarda veya viyollerde (fideleme kabı) yetiştirildikten sonra tarladaki nihai yerine dikilmesi çok daha iyi netice verir ve erkencilik sağlar.
Domates, biber ve patlıcanın direkt tohum olarak tarlaya ekilmesi pratik değildir. Bu sebzeler önce fide yapılır. Şaşırtıldıkları (yerleri değiştirildiği) takdirde daha erken meyve verir ve daha kuvvetli olurlar.
Kereviz, lahana, karnabahar, brokoli, marul ve pırasa gibi sebzeler de fide olarak ekilmelidir.
Fideleri yastık denilen bol gübreli ve iyi hazırlanmış yataklara tohum ekerek kendimiz yetiştirebiliriz.
Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.