Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Tohum Çimlendirmenin Püf Noktaları

04-10-2023 17:19
Tohum Çimlendirmenin Püf Noktaları

Tohum Çimlendirmenin Püf Noktaları

Tohum çimlendirme, bitki yetiştirmenin heyecan verici bir başlangıcıdır. Çimlenme, bir tohumun yeni bir bitkiye dönüştüğü süreçtir. Ancak, tohum çimlenmesi sırasında devreye girebilecek pek çok değişken vardır ve başarı elde etmek için bazı temel püf noktalarını bilmek önemlidir. Bu yazımızda, tohumları başarılı bir şekilde çimlendirmenin anahtar adımlarını ve ipuçlarını bulacaksınız.

Tohum çimlenmesi sırasında devreye girebilecek pek çok değişken vardır ve buna bağlı olarak pek çok şey ters gidebilir. Bu nedenle, bu süreci etkileyen önemli faktörler konusunda kendinizi eğitmek, başarılı bir bahçe sağlamaya yardımcı olabilir.

Tohum Çimlendirme İçin Uygun Derinlik Nedir?

Tohumların düzgün bir şekilde filizlenebilmesi için belirli bir derinliğe ekilmesi gerekir. Çok derine ekilen tohumların ışığa ulaşacak enerjisi olmayabilir. Çok sığ ekilirse de uçabilir, kuruyabilir veya sulama sırasında yerinden çıkabilir. Kalın bir toprak örtüsüyle boğmamak ya da uygun kaplamaya sahip olmadığı için çıplak bırakılmasını ve hava koşullarına maruz kalmasını önlemek için genel kural tohumların boyutlarının iki katı kadar derine ekilmesidir.

Örneğin; kabak ve fasulye gibi büyük tohumlar toprağın 2,5 cm derinliğine, domates gibi orta boy tohumlar boyutlarının yaklaşık iki katı kadar küçük bir çukura ekilebilir. Marul ve fesleğen gibi minik tohumların ise üzerine ince bir toprak tabakası serpilmesi yeterli olacaktır.

Ekimden Önce Tohumlarınızı Islatınız

Bitkiler, tohumlar büyüyebilecek kadar düzenli nem tespit edene kadar uykuda kalır. Bu nedenle birçok tohumun çimlenmesi uzun zaman alır. Tohumlar önceden suya batırarak daha hızlı açılmaları sağlanır -ki buna "kandırma yöntemi" de denir. Amaç, kabuğun dış yüzeyine nüfuz ederek bitkinin büyümeye hazır olduğunun sinyalini almasını sağlamaktır.

En iyi verimi alabilmek için, tohumların ekim yapılan bölgeye göre yılın doğru zamanında ekilmesidir. Tohum paketlerinin üzerinde ideal ekim zamanları listelenmiş olabilir veya internette tohum ekim takviminden kontrol sağlanabilir.

Tohumlarınızı Çimlendirmesini Hangi Ortamda Yapılmalıdır?

Tohumlar dış ortamda çimlendirilemiyorsa, kapalı bir ortamda yetiştirilebilir. Bunun için bir tohum tepsisi satın alınıp her birine birkaç tohum ekilir. Fideler büyüdükten sonra gelişmelerine devam edebilmeleri için dış ortama taşınmalıdırlar. Bu, bitkileri en hassas dönemlerinde korur ve aldıkları su miktarının tamamen kontrol edilmesini sağlar. Büyümenin ilk aşamalarında tek bir olumsuz hava şartı bile yeni bitkilerinizi yok edebilir!

Tohumlar kapalı bir ortamda yetiştirildiyse dışarıya ekilmeden önce sertleştirilmesi gerekir. Bu, günde bir veya iki saat dışarıda tutarak, ekilmeden önce yavaş yavaş dış ortama alışmaları anlamına gelir. Pek çok bitki aslında kapalı ortamda yetişmeye uygun değildir ama otlar ve bazı sebzeler kapalı ortamda veya saksıda oldukça mutlu bir şekilde yetiştirilebilir; bu nedenle bitkilerin mutlaka dışarıya taşınmasına gerek yoktur.

Tohumunuzun Çimlendirme Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Sıcaklık çok önemlidir çünkü tohumun soğuk mevsimin bittiğini ve büyüme zamanının geldiğini bilmesi gerekir. Tohumlar neme ihtiyaç duydukları kadar tutarlı bir sıcaklığa da ihtiyaç duyarlar. Dışarıda bu genellikle doğrudan güneş ışığı ile sağlanır. İçeride ise sıcaklığın kontrol edilmesi gerekir.

Ayrıca, tohum hazırlama kapları güneye bakan aydınlık bir pencerenin mümkün olduğu kadar yakınına da yerleştirilmelidir. Fideler ilk günlerinde çok fazla doğrudan ışığa ihtiyaç duymayabilirler ancak yine de biraz güneş ışığına ihtiyaç duyacaklardır. Hem fidelere ek ışık sağlamak, hem de onları daha sıcak hale getirmek gibi ikili bir amaca sahip olacak UV lambalarından da yararlanılabilinir. Çoğu fide 12-15 ºC derece arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Tohum paketinin üzerinde tohum için ideal sıcaklıklar belirtilebilir. Aksi takdirde, ektiğiniz tohumlar için toprak sıcaklığı tablosunu kontrol edebilirsiniz.

Bu sayılar tohumlarınızın daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklarda çimlenmeyeceği anlamına gelmez, ancak optimum aralığın en tutarlı çimlenme sonuçlarını ürettiği gösterilmiştir. Toprak sondası termometresi, tohumların başarı şansını ölçmenin en güvenilir yoludur.

 

Çimlendirme Toprak Sıcaklığı Tablosu

Mahsul

Minimum (°C)

Maksimum (°C)

Optimum Aralık (°C)

Pancar

4,44

35

18,33 – 29,4

Lahana

4,44

35

18,33 – 29,4

Karnabahar

4,44

35

18,33 – 29,4

Kereviz

4,44

29

21°C gece, 29° gündüz

Pazı

4,44

35

18,33 – 29,4

Mısır

10

41

18,33 – 35

Hıyar

16

41

18,33 – 35

Patlıcan

16

35

23 - 29,4

Marul

0

29

15,5 - 23,8

Kavun

16

41

29,4 - 35

Soğan

0

35

18,33 – 29,4

Maydanoz

4,44

35

18,33 – 29,4

Bezelye

4,44

29

18,33 – 23,8

Biber

16

41

29,4 - 35

Kabak

16

41

29,4 - 35

Ispanak

0

24

18,33 – 23,8

Kabak

16

41

29,4 - 35

Domates

10

35

18,33 – 29,4

(Kaynak: https://sacmg.ucanr.edu/files/164220.pdf)

Tohum Çimlendirme Yaparken Sulama Nasıl Yapılmalıdır?

Tohumların çimlenmesi için toprağın nemli tutulması, ancak çok ıslak olmaması gerekir. Çok az nem varsa tohumlar filizlenmez; çok fazla nem varsa, gelişmek yerine çürümeye başlayabilirler. Bazı tohumların başlangıçta çimlenmesi uzun zaman alır.

Parmağınızı 1-2 cm toprağa batırın;

Kuru çıkıyorsa toprağın en kısa sürede suya ihtiyacı vardır,

Bir miktar toprak yapışıyorsa toprak nemlidir,

Hamur gibi yoğun toprakla çıkıyorsa çok ıslak demektir.

Eğer toprak "topu” elinizde ufalanıyorsa, muhtemelen çok kurudur ve sulanması gerekmektedir.

Su damlatıyorsa veya lapaya dönüşüyorsa aşırı sulanmıştır ve kuruması gerekmektedir.

Çimlenmeyen Tohumun Sebepleri Nelerdir?

Yukarıdaki ipuçlarına rağmen tohumların filizlenmemesi, tamamen bozuk olmasından ya da ekilen toprağın sıcaklığı, içerdiği su miktarı veya tohumların saklanma koşullarından kaynaklanıyor olabilir. Toprak yeterli nem emme veya drenaja sahip olmayabilir ya da suyun filtrelenmesi gerekebilir, tohumlar düzgün bir şekilde saklanmadıysa, çok soğuk bir alanda saklandıysa da "uyanmaları" biraz zaman alabilir, belki de hiç mümkün olmayabilir.

Unutmayınız ki; tohumlar, bitkinin büyümesi için koşullar uygun olduğunda çimlenmeye "karar verir". Bu, çimlenme süreci boyunca en önemli şeyin hem sıcaklık hem de nem bakımından tutarlılık olduğu anlamına gelir. Birkaç basit bahçe aletine yatırım yaparak ve çevreyi yönetip izleyerek, çimlenme oranlarınızı büyük ölçüde artırabilmeli ve genel olarak daha sağlıklı bitkiler yetiştirebilmelisiniz.

Bitkileriniz büyürken sabırlı olmalı ve onlarla düzenli olarak ilgilenmelisiniz. Zararlıları kontrol etmeli ve gerektiğinde müdahalede bulunmalısınız!

 

UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.