Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Tarımda Güneş Enerjisi Kullanımı

01-11-2022 13:31
Tarımda Güneş Enerjisi Kullanımı

Tarımda Güneş Enerjisi Kullanımı

Tarımsal üretimde enerji gereksinimi, teknolojik cihaz kullanımı, nüfus ve gıda talebinin artması sebebiyle tarım sektöründe enerji talebi önemli ölçüde artmıştır. Bu talep, pompalar, jeneratörler, motorlar, vb. gibi tarım ekipmanlarına güç verme ihtiyacı ile birlikte fosil yakıtlara ve konvansiyonel enerjiye olan bağımlılığı azaltabilecek alternatif bir enerji kaynağı gerektirmektedir.

Tarım yeni reformların ve teknolojilerin benimsenmesi için en gelişen ve gelecek vaat eden endüstrilerden biri olmuştur. ABD, Avustralya ve Çin gibi birçok ülke, tarımda farklı uygulamalar için, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmeye başlamışlardır.

Tarım için güneş enerjisi

Güneş enerjisi, diğer kaynaklara kıyasla, bol miktarda bulunan çok önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisinin kullanımı, değerli su kaynaklarından tasarruf etmek, şebekeye olan bağımlılığı azaltmak, uzun vadede enerji maliyetlerinden tasarruf etmek ve hatta ek bir gelir akışı haline gelmek gibi birçok yönden tarım sektörü için devrim niteliğinde bir gelişme olabilir.

Güneş enerjisinin tarımsal uygulamaları

Güneş enerjisi kurulumunu uygulama ve yönetme maliyeti, sektördeki gelişmeler nedeniyle azalmış ve tarım sektöründe farklı uygulamalarda daha fazla kuruluma olanak sağlamıştır.

Güneş Enerjili Su Pompaları

Elektrik kaynağının sınırlı veya mevcut olmadığı birçok yerde, güneş enerjili su pompaları hayat kurtarıcıdır. Su pompaları, güneş enerjisini kullanır ve rezervuarlardan su pompalar ve çiftçiler için saatlerce zaman kazandıracak olan suları çiftliklere pompalar.

Burada güneş enerjisinden yararlanmak için güneş panelleri kullanılır ve invertörler kullanılarak elektrik şebekesi sağlanır veya pillerde depolanır. Bu güç, su pompalarını çalıştırmak için verimli bir şekilde kullanılabilir.

Su ve Mekan Isıtma

Hayvancılık ve süt işletmeleri, yıl boyunca farklı mevsimlerde, belirli alan ve su ısıtma gereksinimlerine sahiptir. Çoğu durumda sığır yetiştiriciliği kapalı yapılarda yapıldığından, operasyonlar için sıcaklık ve hava kalitesi hayati önem taşır. Yıl boyunca bunu yönetmek için güneş enerjisi kullanılır.

Çiftçiler güneş enerjisiyle çalışan bir ısıtma sistemi kullanarak elektrik faturalarından kaynaklanan maliyetlerden kolayca tasarruf edebilirler. Bu sistemler, gerektiğinde sıcaklık kontrol sistemlerine etkin bir şekilde güç sağlayan güneş panelleri kullanır.

Mahsul ve Tahıl Kurutma

Ekinleri ve tahılları kurutmak için güneş ışığının kullanılması, çiftçiler tarafından kullanılan güneş enerjisinin en eski uygulamalarından biridir. Bu tamamen ücretsiz, kolayca uygulanabilen bir yöntem olmakla birlikte, ekinleri rüzgara, kemirgenlere, yabancı maddelere vb. bulaştırma riski vardır.

Günümüzde teknolojideki gelişmelerle birlikte, maksimum güneş enerjisinden yararlanmaya ve ürünü kurutmak için tepsilerin kullanıldığı kapalı bir kapta yoğunlaştırmaya yardımcı olabilecek güneş kurutucuları vardır. Bu sistemler aynı zamanda süreci hızlandırmada ve gereken süreyi azaltmada yardımcı olmaktadır.

Sera Isıtma

Sera ısıtması, belirli mahsullerin ve bitkilerin uygun şekilde büyümesi için gereklidir. Güneş ısıtma sistemleri, gerekli olan aydınlatma ve ısıtmayı sağlamak için kullanılır. Bir güneş serası, enerjiyi toplamak için bir güneş paneline ve enerjiyi depolamak için pillere sahiptir. Ayrıca, soğuk günlerde ve gecelerde ısıyı korumaya yardımcı olacak yalıtıma sahiptir.

Uzaktan Elektrik Temini

Çiftlikler, elektrik arzının sınırlı olduğu uzak bölgelerde bulunabilir ve çiftçiler, çiftliklerdeki ekipman ve aletleri çalıştırmak için elektrik kesintileri ve kıtlıklarla ilgili sorunlarla sürekli olarak karşılaşabilirler.

Pillerde depolanan ve gerektiğinde kullanılan gerekli elektriği üretmek için çiftliklerde Güneş enerji sistemleri kullanılmaktadır. Bu, yalnızca elektrik kaynağından gelen güç tüketimini azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede çiftçiler için para tasarrufu sağlar.

Güneş enerjili soğutma sistemleri

Çoğu durumda çiftçiler, çiftliklerinde soğutma sistemlerinin bulunmaması nedeniyle büyük kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir soğutma sistemine sahip olsalar bile, sürekli elektrik kesintileri ile tüm gün onlara güç sağlamak çok zor hale gelmektedir. Güneş enerjili soğutma sistemleri bu sorunun üstesinden gelmede yardımcı olacaktır.

Kullanılan soğutma sistemleri, gücün doğrudan sabah sağlandığı ve depolanan yedek gücün gece sağlandığı güneş panellerine bağlanan pillerden sürekli bir güç kaynağına sahip olacaktır.

Tarım sektöründe güneş enerjisi kullanmanın faydaları

·Uzun vadede güç ve elektrikte oluşan maliyetlerden tasarruf

·Birçok durumda sürekli kesintisiz güç kaynağı

·Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı

·Uzak yerlerde bile yerel olarak güç sistemlerinin mevcudiyeti

·Güç kullanımının kolay yönetimi

Güneş panellerinin kullanımının fizibilitesi bir yerden bir yere, verimliliği ise pek çok çevresel koşula bağlıdır. Bu nedenle, bunu önceden anlamak, herhangi bir çiftçinin kötü analiz nedeniyle kayıplardan kaçınması için çok önemlidir.

Sulama sistemleri, motorlar ve sıcaklık kontrol sistemleri büyük ölçüde gelişmemiş ve erişimin zor olduğu düşünüldüğünden, güneş enerjisi sistemleri tarım sektörünün en büyük taleplerinden biridir.

Çiftçiler, su pompalarına ve diğer ekipmanlarına güç sağlamak için elektriğe bağımlıdır. Artan talep ve geleneksel yöntemlerle elektrik üretmenin getirdiği maliyet, hem enerji sektörünün hem de küçük ölçekli çiftçilerin uzun vadede kendilerini ayakta tutmaları çok zor olacaktır.

Güneş enerjisi, bu talebi karşılamak ve günümüzde elektrik panosundan elektrik beslemesine bağlı birden fazla uygulamayı çalıştırmak ve kaynağında güç üretmek için en uygun seçenek olabilir.

Doğru uygulama ile bir güneş enerjisi kurulumu uzun vadede çok faydalı olabilir. Yenilenebilir enerji ve tarım sektörü, bugün karşılaştığımız birçok sorunu çözebilecek kazançlı bir kombinasyondur. Ayrıca, tarımsal verimin kalitesini artırmaya, genel giderleri düşürmeye ve tarımsal süreçlerin verimliliğini artırmaya yardımcı olabilecek yeni bir kanal olabilir.

Güneş Enerjisi Devlet Desteklerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Belgeler/Rehber+17+Etap(2022).pdf

Tarıma Destek Veren Kurumlar hakkında bilgi almak için blog içeriğimize bu linkten ulaşabilirsiniz. https://www.asgen.com.tr/blog/icerik/tarimda-gunes-enerjisi-kullanimi


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.