Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Tarıma Destek Veren Kurumlar

25-07-2022 04:11
Tarıma Destek Veren Kurumlar

Tarıma Destek Veren Kurumlar

Tarım’ a Destek Veren Devlet Kurum ve Kuruluşları

·Tarım ve Orman Bakanlığı

·Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

·Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

·KOSGEB

·Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü

·Tarım Kredi Kooperatifi

·Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)

Tarım destekleri nelerdir?

·Yurtiçi sertifikalı tohum kullanım desteği

·Yurtiçi sertifikalı tohum üretim desteği

·Sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği

·Biyolojik ve Biyoteknik mücadele desteği

·İyi tarım uygulamaları desteği

·Mazot, gübre ve toprak analizi desteği

·Organik tarım desteği

·Çatak desteği

·Hayvancılık desteklemeleri

·Buzağı desteği

·Hayvan başı ödeme desteği

·İpek böceği desteği

·Küçükbaş soy kütüğü desteklemesi

·Onaylı süt çiftliği desteği

·Programlı aşı uygulamaları desteği

·Yem bitkileri desteği

·Anaç koyun-keçi desteği

·Arıcılık desteği

·Aşı desteği

·Su ürünleri

·Sürü büyütme ve yenileme desteklemesi

·Sürü yöneticisi istihdam desteği

·Süt primi desteği

·Tiftik üretim desteği

Tarım destekleri

Tarım desteklerinden faydalanabilinmesi için tarımsal faaliyetlerde bulunulması gerekmektedir. Çiftçilere ödeme yapılabilmesi için üreticilerin birtakım şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar arasında;

- Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olunması,

- İl ve ilçe ziraat odalarına üye olunması,

- Çiftçinin ekim yaptığı dikili alanın tapusu ve kira sözleşmesiyle birlikte yaptığı tüm faaliyetleri Ziraat Odası’na bildirmesi, yer almaktadır.

Tüm şartlar sağlandığı takdirde çiftçiye yapılacak hibe ya da kredi desteği Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır. Çiftçiye verilen hibe miktarı; ekilen ürünün cinsine, ne kadar alana ekildiğine ve ekilen ürünün miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kalkınma Ajansı Destek Detayları

Kalkınma ajanslarına çiftçi ve çiftçi grupları başvurabilmektedir. Destek kapsamı ise şöyledir; Ajansın başlangıç gider bütçesinin %5-%15’i karşılamaktadır.

Faizsiz Kredi Desteği: Çağrıda belirtilen nitelikteki projelere, aracı kuruluş eliyle kredi verilmesi ve ajansa faiz ödemeksizin geri ödenmesinin sağlanması.

Faiz Desteği: Çağrıda belirtilen nitelikteki projelerin, aracı kuruluşlardan alacakları kredilerinin faizlerinin ajans tarafından karşılanmasının sağlanması.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı Detayları ve Kapsamı

Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi; tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için KOBİ’lerin desteklenmesini içeren bir programdır. Tarım Orman Bakanlığı tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımları desteklemektedir.

Destek kalemleri makine, ekipman ve malzeme alım gibi süreçleri içermektedir. Direkt hibe olarak verilmektedir. Destek miktarı 500.000 TL ile 2.000.000 TL arasındadır. Başvuru süreci çağrılı olarak gerçekleştirilmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığının Desteklediği Programlar

·Tarımsal faaliyetlerde bulunan küçük aile işletmelerine destek projesi

·Mazot, gübre ve toprak analiz desteği

·İyi tarım desteği

·Organik tarım desteği

·Zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği

·Yurtiçi sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi desteği

·Fındık bazlı gelir desteği

·ÇATAK desteği

Yurt İçi Sertifikalı Tohum/Fidan Üretimi Desteğinden Faydalanmak İsteyen Üreticiler

1. Bakanlık tarafından Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu (YTK) olmalıdırlar.

2. ÇKS' ye kayıtlı olmalıdırlar.

3. Üretecekleri tohumların sertifikasını almalıdırlar. Bunun için Tohumluk Beyannamesi vereceklerdir. Tohumluk beyannamesini, tohum üretimini gerçekleştirecekleri alanın idari sınır olarak dahil olduğu Bakanlık İl Müdürlüğü'ne verirler. Tohum üreticileri; tohum üretimini gerçekleştirecekleri alanlar farklı illerin idari sınırları içerisinde kalıyorsa veya farklı illerin idari sınırları içerisinde gerçekleşecekse her ile ayrı ayrı tohumluk beyannamesi verir. Üretim yapacakları alanı belirtir. ÇKS'ye kayıtlı oldukları ilin bilgisini de verirler.

4. Tohum üreticileri, Tohumluk Beyannamesi'ni verdikten sonra ÇKS kayıtlarının bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretiminin Desteklenmesinden faydalanmak üzere başvuru yaparlar.

5. Tohum üreticileri Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretiminin Desteklenmesinden faydalanmak üzere başvuru yaptıkları sırada aşağıda dokümanları da hazır etmelidirler;

-ÇKS belgesi. Bu belge Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu (YTK) ve bu kuruluşlar adına sözleşmeli olarak tohum yetiştirenlerin, tohum üretilen araziyi göstermelidir.

-BÜGEM tarafından verilen Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu (YTK) olduğunu gösterir belge,

-Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretimi Desteklemesi YTK Tarafından Beyan Edilen Alım/Satım Belgesi ve Sertifika Bilgileri tablosu ve bu belge ekinde beyan edilen tohum veya fidan sertifikaları suretleri ve beyan edilen tohum veya fidan alım/satım belgeleri suretleri,

-Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretimi Desteklemesi Üretilen ve Sertifikalandırılan Tohum/Fidan Üretim Bilgileri tablosu ve bu belge ekinde tohum veya fidan sertifikalarının suretleri ile tohum veya fidan alım/satım belgeleri suretleri,

Sertifikalı Tohum Üretim Desteklemesi

Tohumculuk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak için yurt içi tohum üretiminin yetersiz olduğu bazı türlerde, yurt içinde sertifikalı tohumluk üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, yurt içinde satışını gerçekleştiren Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşlarına kg başına destekleme verilmektedir.

Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Başvuru Süreci

Sertifikalı tohum kullanım desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin;

​Destek Başvurusunu, belirtilen süre içerisinde, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ( ÇKS) kayıtlı olduğu İl/İlçe Müdürlüklerine yapması gerekmektedir.

Başvuru esnasında aşağıdaki belgeler istenilmektedir;

-Başvuru dilekçesi,

-Talep formu bu formda bulunan sertifika ve fatura bilgileri tohumluk bayisi/tohum üreticisi tarafından tasdik edildikten sonra çiftçi, sertifikalı tohum kullanılan araziye ait bilgiler kısmını doldurur ve imzalar. Formda yer alan sertifika ve fatura bilgileri, tohum sertifikasındaki ve faturasındaki bilgiler ile uyumlu olmalıdır.

-Tohumluk satış faturası; Tohumluk fatura tarihi ekim dönemi sonrasına ait olamaz. Ekim dönemi aralığı gerekli görüldüğü hallerde il/ilçe tahkim komisyonunca belirlenir.

-Tohumluk sertifikası fotokopisi; sertifikaların geçerlilik süresi düzenleme tarihinden itibaren bir yıldır.

-Gerekli durumda tohumluk analiz raporu; fatura tarihi itibariyle sertifika bir yılını doldurmuş ise sertifika ile birlikte fatura tarihinden önce alınmış geçerli analiz raporu fotokopisi de istenir. Analiz raporlarının da geçerlilik süresi düzenleme tarihinden itibaren bir yıldır.

Mazot Gübre Desteği İçin Nereye Başvurulur?

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olmak gerekir. Eğer kayıt var ise, mazot ve gübre desteklemesi almak istenildiğini belirten bir dilekçe yazılmalı ve bu dilekçe Tarım İl veya İlçe Müdürlükleri'ne teslim edilmelidir. Ancak ÇKS kaydı yoksa sisteme kayıt olunmalıdır.

Dilekçe müdürlüğe teslim edildikten sonra bir süre beklemek gerekir. Yapılacak olan incelemelerden sonra şayet başvuru onaylanırsa destekleme ödemesi almaya hak kazanılır. Daha sonra banka hesaplarına destekleme tutarı aktarılmaktadır.

Mazot desteklemeleri ise güncel mazot fiyatının %50'si tutarında olmaktadır. Verilen desteklemeler ile birlikte çiftçinin aktif bir şekilde tarımsal faaliyetlere devam etmesi sağlanmaktadır.

Tarımsal Destek Başvuru Şartları Neler?

Tarımsal destekleme alabilmek için bazı şartların taşınması gerekmektedir. Tarımsal destek için gereken şartlar ise şu şekildedir;

·Çiftçi kayıt sistemine kayıt olunmalıdır.

·Bakanlık tarafından belirlenen tarihte dilekçe ile başvurulmalıdır.

·Dilekçe Tarım İl / İlçe Müdürlükleri’ne teslim edilmelidir. Müdürlükçe yapılan inceleme nihayetinde başvuru onaylanırsa tarımsal destek ödemesi almaya hak kazanılmaktadır.

·Gübre desteği başvurusu yapabilmek için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekmektedir.

·50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırmaları gereklidir.

·Toprak analizi yaptırmayan çiftçiler sadece mazot desteği alabilir ve gübre desteklerinden yararlanamazlar.

·Destekleme kapsamında 100 TL' lik mazotun 50 TL' si devlet tarafından karşılanacaktır.

·Ektiğiniz ürünün coğrafi koşullara uygunluğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

·Örnek; 114 dekar araziye sahipsiniz. Bu alan için üç toprak analizi yaptırmanız gerekir. Çünkü her 50 dekar için 1 analiz şartı vardır. Şayet iki adet analiz yaptırılır ve kalan 14 dekar için analiz yaptırılmazsa sadece 100 dekar için gübre desteği alınır. 14 dekar için ise sadece mazot desteği alınabilir.

Mazot, Gübre, Toprak Analizi Ve Organik Organomineral Gübre Desteği Başvuru Süreçleri

1. Mazot ve gübre desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin; üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmaları gerekmektedir.

2. Mazot ve gübre desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin ise İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

3. Toprak Analizi Desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin; Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarda analiz yaptırmaları gerekmektedir.

4. 50 da ve üzeri ÇKS' ye kayıtlı parseller için yapılan analizlere destekleme ödemesi yapılmaktadır.

5. Koordinat belirleyen cihaz kullanarak laboratuvarın teknik personelince alınan numunelere ödeme yapılmaktadır.

6. Katı Organik-Organomineral Gübre Desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler; Katı organik-organomineral ürünleri, katı organik toprak düzenleyici ürünler ile kaplama gübre ve fermantasyon sonucu elde edilen organik gübre GTS üzerinden tedarik eden ÇKS’ ye kayıtlı çiftçilere ÇKS’ deki arazi varlığı ile orantılı olarak dekar başına destekleme ödemesi yapılır.

Tarım’a İstihdam Desteği

Tarım Orman Bakanlığı ve KOSGEB bu noktada işletmelere destek sağlamaktadır. Tarım Orman Bakanlığı Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği ile hayvancılık yapan işletmelerin Sosyal Güvenlik primlerini karşılamaktadır. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği başlığı altında sadece Tarım için değil bir çok sektördeki işletmelerin istihdam ettiği çalışanlarının (75.000 TL üst limit) ücretlerini karşılamaktadır.

Tarımsal hibe desteği nasıl alınır?

Kırsal kalkınmayı desteklemek amacı ile Genç Çiftçi Projesi kapsamında genç çiftçilere hibe kredi verilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bir kredidir. Genç çiftçinin hibe krediyi alabilmesi için önce https://gencciftci.tarim.gov.tr adresine giriş yapıp ön kayıt yaptırması istenmektedir.

Genç Çiftçi Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

·Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

·Türkiye'de yerleşik olmak,

·18 yaşını tamamlamış – 30 yaşından gün almamış olmak,

·Eğitim verilecek konularda tarımsal faaliyet yapmayı veya mevcut tarımsal faaliyetini büyütmeyi ya da bir tarımsal işletmede çalışmayı istemek,

·Asgari lise mezunu olmak,

·Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış ya da muaf olmak,

·Medeni haklarını kullanma hakkına sahip olmak,

·Kredi kullanmasına engel bir durumu olmamak,

UYARI: Blog içeriğimizin özet olduğunu, başvuru yaparken kurumların kendi yayınladıkları başvuru koşullarını incelenmeniz gerektiğini belirtmek isteriz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.