Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mevsime Uygun Tohum Seçimi: Bahar/Sonbahar için En İyi Çeşitler

19-02-2024 17:15
Mevsime Uygun Tohum Seçimi: Bahar/Sonbahar için En İyi Çeşitler

En İyi Sonbahar/Bahar Sebze Seçimlerimiz

Karnabahar

Karnabahar diğer brassica türlerinin çoğu gibi serin havalarda yetişen bir sebzedir. Karnabahar tohumu 15 ile 18 derece arasındaki ortalama sıcaklıklarda ve 23 dereceyi aşmayan sıcaklıklarda büyür. Karnabahar ısıya diğer brassica türlerinden / lahanagillerden daha duyarlıdır. Karnabahar tohumlarının ana ekim mevsimi mart ile mayıs arasında açık havada, ancak daha erken hasat için ocak veya şubat aylarında iç mekanlarda, hatta bir önceki sonbahar döneminde yapılabilir.

İlkbahar ekimi: Bölgenizde beklenen son donma tarihinden yaklaşık 6-8 hafta önce karnabahar tohumlarını çimlendirmeye başlayabilirsiniz. Karnabahar fideleri genellikle 4-6 gerçek yaprağa sahip olduklarında ve yaklaşık 10-15 cm boyunda olduklarında bahçeye nakledilirler. Birçok bölgede bu, tohumların kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında iç mekanda başlatılması ve ilkbaharın başlarından ortalarına kadar açık havaya nakledilmesi anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Bazı bölgelerde karnabahar sonbahar bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Bölgenizde beklenen ilk sonbahar don tarihinden yaklaşık 12-14 hafta önce karnabahar tohumlarını iç mekanlarda başlatabilirsiniz. Fideleri yaz ortasından sonuna kadar bahçeye nakledin, böylece daha soğuk sıcaklıklar gelmeden önce olgunlaşmaları için yeterli zaman tanıyın.

Sıcaklık dalgalanmalarına karşı hassas olduğundan ve büyüme dönemi boyunca tutarlı nem gerektirdiğinden, karnabaharın yetiştirilmesinin diğer serin mevsim mahsullerine kıyasla biraz daha zor olabileceğini unutmayın.

Ekeceğiniz karnabahar çeşidi için her zaman tohum paketindeki özel önerilere bakın ve en doğru zamanlama için yerel iklim koşullarını göz önünde bulundurun. Bölgenize özel daha kesin bilgiler için yerel tarımsal servisinize veya bölge sorumlularımıza danışmalısınız. Coğrafi konumunuza bağlı olarak daha spesifik tavsiyeler sağlayabilir.

Karnabahar Tohum Çeşitlerimiz; Karnabahar Tohumları

Lahana

Lahana başları yaz aylarında daha gevşek ve yumuşak, kışın ise yoğun, sıkı kompakt yapraklara sahiptir. Yaz lahanası geleneksel olarak hasattan sonraki haftalarda yenir, ancak kış lahanası doğru koşullar altında 10 aya kadar saklanabilir.

En iyi sonuçları elde etmek için tam güneş alan (günde 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığı alan) bir ekim alanı seçilmelidir. Lahana ağır bir besleyicidir; topraktaki besin maddelerini hızla tüketir ve büyümesi boyunca sürekli bir su ve besin kaynağına ihtiyaç duyar. Lahanalar 13° - 24°C arasındaki daha soğuk yetiştirme sıcaklıklarını tercih eder.

Lahana tohumdan büyümesi ne kadar sürer?

Lahana dayanıklı, lezzetli ve çok yönlüdür. İçeride veya dışarıda ekilebilir ve olgunlaşması 60 ila 100 gün sürer.

Bahar lahanaları genellikle küçük, yoğun, sivri başlar oluşturur. Kış hasadı için yaz sonunda ekim yapılmalıdır veya ilkbahar ortasından yaz ortasına kadar olgunlaşması beklenebilir. Sonbahar lahanaları ise genellikle büyük başlar oluşturur, bu nedenle daha geniş aralıklara ihtiyaç duyarlar. İlkbaharın ortasında ekilmelidir ve kıştan önce hasat edilmelidir. Bazı çeşitler kışın kullanılmak üzere saklanabilir.

Lahana Tohum Çeşitlerimiz; Lahana Tohumları

Brokoli

Brokoli tohumlarının ekim zamanlaması bölgedeki iklime ve yetiştirme koşullarına bağlıdır. Brokoli, hafif donları tolere edebilen serin mevsim sebzesidir, bu nedenle genellikle ilkbahar veya sonbaharda yetiştirilir.

İlkbahar ekimi: Bölgede beklenen son donma tarihinden 6-8 hafta önce brokoli tohumları iç mekanlarda çimlendirin. Fideler yaklaşık 4-6 haftalık olduğunda ve birkaç gerçek yaprağa sahip olduğunda, toprağa nakledilebilirler. Çoğu bölgede bu, tohumların kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında iç mekanlarda çimlendirilmesi ve ilkbaharın başlarından ortalarına kadar açık havaya nakledilmesi anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Bazı bölgelerde, sonbaharda hasat için yaz sonunda brokoli de ekilebilir. Beklenen ilk sonbahar donundan yaklaşık 85-100 gün önce tohumları kapalı alanda çimlendirin. Fideler yaz ortasından sonuna kadar toprağa nakledilebilirler.

Brokoli tohumunu ilkbaharda büyütmek için öneriler;

Çoğu brokoli çeşidi tohum ekiminden sonraki 90 ila 110 gün arasında hasada hazır hale gelir. Tohum paketinden bu sayı alındığında, tohumların çimlenmesinin ne kadar süreceğini hesaplamak için buna 10 gün eklenmesi yeterli olacaktır.

Yaşadığınız yerdeki günlük sıcaklığın ortalama 27°C'ye ulaştığı tarihi baz alabilirsiniz.

Takviminizi bu tarihe çeviriniz ve ardından gerekli büyüme günlerinin toplam sayısını bundan çıkarınız (olgunluğa kalan gün sayısı + çimlenme için 10 gün). Brokoli tohumlarını ekmeniz gereken gün budur!

Bunların genel kurallar olduğu ve belirli zamanlamanın yerel iklime göre değişebileceği unutulmamalıdır. Bölgenize özel daha kesin bilgiler için yerel tarımsal servisinize veya bölge sorumlularımıza danışmalısınız. Ayrıca, tohum tedarikçisi tarafından sağlanan özel talimatlar veya tavsiyeler için tohum paketinin arkasına bakılmalıdır.

Brokoli Tohum Çeşitlerimiz; Brokoli Tohumları

Bezelye

Bezelye bir başka serin mevsim sebzesidir ve ekim zamanı yerel iklime bağlıdır. Daha soğuk sıcaklıklarda gelişirler ve hem ilkbaharda hem de sonbaharda ekilebilirler.

İlkbahar ekimi: İlkbaharda toprak işlenebildiği anda bezelye ekimi yapılabilir. Bu genellikle bölgedeki son beklenen donma tarihinden 4-6 hafta öncedir. Soğuk ve ıslak toprağa çok erken ekim yapılması, çimlenmenin ve fide sağlığının bozulmasına neden olabilir. Bezelye tohumlarını doğrudan toprağa ekebilirsiniz. Birçok bölgede bu, ilkbaharın başlarından ortalarına kadar ekim anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Kışları ılıman geçen bölgelerde, sonbaharda hasat için yazın sonlarında bezelye ekilebilir. Seçilen bezelye çeşidi için olgunluğa kalan gün sayısı kontrol edilmelidir ve ne zaman ekileceğini belirlemek için beklenen ilk sonbahar donma tarihinden geriye doğru sayılmalıdır. Sonbahar ekimi bezelyelerin tercih ettikleri daha serin havalarda olgunlaşmasını sağlar.

Bezelye ekimi için daha detaylı bilgiye blog yazımızdan ulaşabilirsiniz

Bezelye ekerken, tam güneş aldıklarından ve iyi drenajlı topraklara sahip olduklarından emin olunmalıdır. Bezelyeler büyüdükçe kafes veya kazık gibi desteklerden de yararlanılır. Brokoli gibi bezelye de iç ve dış mekanda yetiştirilebilir, ancak genellikle doğrudan toprağa ekildiğinde daha iyi sonuç verir.

İdeal ekim zamanları farklılık gösterebileceğinden, ekilecek bezelye çeşidi için daima tohum paketindeki özel önerilere bakılmalıdır. Bölgenize özel daha kesin bilgiler için yerel tarımsal servisinize veya bölge sorumlularımıza danışmalısınız. Coğrafi konumunuza bağlı olarak daha spesifik tavsiyeler sağlayabilir.

Bezelye Tohumu Nasıl Ekilir

Bezelye Tohum Çeşitlerimiz; Bezelye Tohumları

Marul

Marul, serin mevsim mahsulüdür. Marul tohumlarını ekmenin en iyi zamanı, ekimin ilkbaharda mı yoksa sonbaharda mı yapıldığına ve ilgili bölgenin iklimine bağlıdır.

İdeal sıcaklıklar 7°C ila 26°C arasındadır. Dikimden sonraki ilk veya iki hafta boyunca, eğer don bekleniyorsa, yeni nakledilen marul fideleri soğuktan korunmalıdır.

Marulun tohumdan büyümesi; çeşitliliğe bağlı olarak ekimden hasada hazır hale gelmesi 6 ila 14 hafta kadar sürebilir.

Ne zaman ekim yapılacağı, hasatın ne zaman yapılması istenildiğine bağlıdır:

İlkbahar ekimi: Marul, toprak işlenebildiğinde ve sıcaklıklar sürekli olarak donma noktasının üzerinde olduğunda ilkbaharın başlarında ekilebilir. Tohumlar doğrudan toprağa ekilmelidir veya iç mekanda çimlendirin ve yeterince büyük olduklarında fideler nakledilmelidir. Birçok bölgede bu, ilkbaharın başlarından ortalarına kadar ekim anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Marul sonbahar ekimi için çok uygundur çünkü daha düşük sıcaklıkları tercih eder ve hafif donları tolere edebilir. Marul tohumlarını yazın sonundan sonbaharın başına kadar, beklenen ilk sonbahar donma tarihinden yaklaşık 6-8 hafta önce ekilebilir. Bu, marulun sonbaharın daha serin koşullarında olgunlaşmasını sağlar.

Marul ekerken toprağın iyi drenajlı olduğundan emin olunmalıdır ve özellikle ilkbaharın sonunda veya yazın başında ekim yapılıyorsa, günün en sıcak saatlerinde biraz gölge sağlanmalıdır.

Marul tohumları küçüktür ve sığ bir şekilde ekilmelidir. İyi çimlenme için toprak sürekli nemli tutulmalıdır. Her zaman olduğu gibi tohum paketindeki özel önerilere bakılmalıdır ve en doğru zamanlamayı bulmak için yerel iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.

Marul Tohum Çeşitlerimiz; Marul Tohumları

Şalgam

Şalgam serin mevsim mahsulüdür ve büyümesi daha soğuk sıcaklıklarda en iyi şekilde olur. Şalgam tohumlarının ekim zamanlaması, ilkbaharda mı yoksa sonbaharda mı yapıldığına bağlıdır

İlkbahar ekimi: Şalgam ilkbaharın başında, toprak işlenebildiğinde ve sıcaklıklar sürekli olarak donma noktasının üzerinde olduğunda ekilebilir. Tohumlar doğrudan toprağa ekilmelidir. Birçok bölgede bu, ilkbaharın başından ortalarına kadar ekim anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Şalgam özellikle sonbahar ekimi için çok uygundur. Sonbaharın serin sıcaklıklarında gelişirler ve hafif donları tolere edebilirler. Şalgam tohumları yazın sonundan sonbaharın başına kadar, beklenen ilk sonbahar donma tarihinden yaklaşık 6-8 hafta önce ekilmelidir. Bu, şalgamların sonbaharın daha serin koşullarında olgunlaşmasını sağlar.

Şalgam ekimi yaparken toprağın iyi drenajlı olmasına dikkat edilmelidir. Şalgam tohumları doğrudan toprağa ekilebilir ve bitkiler genellikle uzun bir büyüme mevsimine ihtiyaç duymaz.

Ekilecek şalgam çeşidi için daima tohum paketindeki özel tavsiyeleri kontrol edilmelidir ve en doğru zamanlama için yerel iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Bölgenize özel daha kesin bilgiler için yerel tarımsal servisinize veya bölge sorumlularımıza danışmalısınız. Coğrafi konumunuza bağlı olarak özel tavsiyeler gerekebilir.

Şalgam Tohumu


Havuç

Havuç, optimum çimlenme ve büyüme için daha soğuk sıcaklıkları tercih eden serin mevsim ürünüdür. Havuç tohumlarının ekim zamanlaması, yerel iklime ve ekimin ilkbaharda mı yoksa sonbaharda mı yapıldığına bağlıdır.

İlkbahar ekimi: Havuç ilkbaharın başında, toprak işlenebildiğinde ve aşırı ıslak olmadığında ekilebilir. Havuç tohumları doğrudan toprağa ekilebilir. Birçok bölgede bu, ilkbaharın başından ortalarına kadar ekim anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Havuç sonbahar ekimi için çok uygundur. Aslında, bazı çiftçiler havucu yazın sonunda veya sonbaharın başında dikmeyi tercih ediyorlar çünkü daha düşük sıcaklıklar havucun lezzetini arttırıyor. Havuç tohumları bölgede beklenen ilk sonbahar don tarihinden yaklaşık 10 ila 12 hafta önce ekilmelidir.

Havuç ekerken toprağın iyi drenajlı olduğundan ve havuç köklerinin büyümesini engelleyebilecek kayalardan veya sıkıştırılmış topraktan arınmış olduğundan emin olunmalıdır. Havuç tohumları küçüktür ve sığ bir şekilde ekilmelidir. İyi çimlenme için toprağı sürekli nemli tutulmalıdır.

Havuçların çimlenmesinin biraz zaman alabileceğini ve çimlenme döneminde tutarlı nemin çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Ek olarak, yerel iklime ve yetiştirme koşullarınıza uygun havuç çeşitleri seçilmelidir.

Ekilecek havuç çeşidi için her zaman tohum paketindeki özel önerilere bakılmalıdır ve en doğru zamanlama için yerel iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Yerel tarımsal servisiniz veya bölge sorumlularımız, coğrafi konumunuza bağlı olarak daha spesifik tavsiyeler sağlayabilir.

Havuç Tohum Çeşitlerimiz; Havuç Tohumu

Turp

Turp serin mevsim mahsulüdür ve çabuk olgunlaşır, bu da turpu ilkbaharda erken ekim veya sonbaharda hasat isteniyorsa yazın geç ekim için mükemmel bir seçim haline getirir.

İlkbahar ekimi: Turp ilkbaharın başında, toprak işlenebildiğinde ve sıcaklıklar sürekli olarak donma noktasının üzerinde olduğunda ekilebilir. Turp tohumları doğrudan toprağa ekilmelidir. Birçok bölgede bu, ilkbaharın başından ortalarına kadar ekim anlamına gelmektedir.

Sonbahar ekimi: Turp sonbahar ekimi için çok uygundur. Sonbaharın serin sıcaklıklarında iyi büyürler ve nispeten kısa sürede hasada hazır olabilirler. Bölgede beklenen ilk sonbahar don tarihinden yaklaşık 4-6 hafta önce, yaz sonu ile sonbahar başı arasında turp tohumları ekilebilir.

Turp ekerken toprağın iyi drenajlı olduğundan emin olunmalıdır. Turp tohumları genellikle doğrudan toprağa ekilir ve uzun bir büyüme mevsimi gerektirmezler.

Turplar hızlı büyümeleriyle bilinir ve genellikle ekimden 3 ila 4 hafta sonra hasada hazır olurlar. İyi çimlenme ve büyüme için toprak sürekli nemli tutulmalıdır.

Ekilecek turp çeşidi için daima tohum paketindeki özel önerilere bakılmalıdır ve en doğru zamanlama için yerel iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Yerel tarımsal servisiniz veya bölge sorumlularımız, coğrafi konumunuza bağlı olarak daha spesifik tavsiyeler sağlayabilir.

Turp Tohum Çeşitlerimiz; Turp Tohumları

Ispanak

Ispanak serin mevsim mahsulüdür ve daha soğuk sıcaklıklarda gelişir. Ispanak tohumlarının ekimine ilişkin bazı genel kurallar şunlardır:

İlkbahar ekimi: Ispanak ilkbaharda erken ekilebilir. Ispanak tohumları, toprak işlenebildiğinde ve sıcaklıklar sürekli olarak donma noktasının üzerinde olduğunda doğrudan toprağa ekilir. Birçok bölgede bu, ilkbaharın başlarından ortalarına kadar ekim anlamına gelir. Ispanak daha soğuk sıcaklıkları tercih eder ve sıcak havalarda sapa kalkabilir.

Sonbahar ekimi: Ispanak sonbahar ekimi için çok uygundur. Aslında birçok çiftçi, ıspanak yetiştirmek için en iyi zamanın sonbahar olduğunu düşünmektedir çünkü daha düşük sıcaklıklar ıspanağın lezzetini arttırır. Ispanak tohumları yaz sonu ile sonbahar başı arasında, bölgede beklenen ilk sonbahar don tarihinden yaklaşık 6-8 hafta önce ekilmelidir.

Ispanak ekerken toprağın iyi drenajlı ve organik madde bakımından zengin olmasına dikkat edilmelidir. Ispanak tohumları doğrudan toprağa ekilebilir ve bitkiler nispeten hızlı olgunlaşır.

Ekilecek ıspanak çeşidi için daima tohum paketindeki özel önerilere bakılmalıdır ve en doğru zamanlama için yerel iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Yerel tarımsal servisiniz veya bölge sorumlularımız, coğrafi konumunuza bağlı olarak daha spesifik tavsiyeler sağlayabilir.

Ispanak Tohum Çeşitlerimiz; Ispanak Tohumu

Pırasa

Pırasa serin mevsim ürünüdür ve büyümesi daha soğuk sıcaklıklarda en iyi şekilde gerçekleşir. Pırasa tohumlarının ekimine ilişkin bazı genel kurallar şunlardır:

İlkbahar ekimi: Pırasa ilkbaharda erken ekilebilir. Bölgede beklenen son donma tarihinden yaklaşık 10-12 hafta önce pırasa tohumlarını iç mekanlarda fide haline getirin. Pırasaların büyüme mevsimi uzundur ve onları kapalı alanda çimlendirmek toprağa nakletmeden önce gelişmeleri için yeterli zamana sahip olmalarını sağlamaya yardımcı olur. Fideler yaklaşık 15-20 cm boyunda ve kurşun kalem inceliğinde olduğunda, toprağa nakledebilirler. Pek çok bölgede bu, tohumların kışın sonunda iç mekanlarda çimlendirilmesi ve ilkbaharın başından ortalarına kadar dış mekanlara nakledilmesi anlamına gelir.

Sonbahar ekimi: Pırasa sonbaharda hasat için yaz sonunda da ekilebilir. Bölgede beklenen ilk sonbahar don tarihinden yaklaşık 10-12 hafta önce tohumları kapalı alanda fide haline getirin. Fideler yaz ortasından sonuna kadar toprağa nakledilebilir, böylece daha soğuk sıcaklıklar gelmeden önce olgunlaşmaları için yeterli zaman tanınmış olur.

Pırasa ekerken, tam güneş ışığına maruz kalan, iyi drenajlı bir toprağa ekildiğinden emin olunmalıdır. Pırasa verimli, iyi işlenmiş bir topraktan yararlanır.

Ekilecek pırasa çeşidi için daima tohum paketindeki özel önerilere bakılmalıdır ve en doğru zamanlama için yerel iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Yerel tarımsal servisiniz veya bölge sorumlularımız, coğrafi konumunuza bağlı olarak daha spesifik tavsiyeler sağlayabilir.

Pırasa Tohum Çeşitlerimiz; Pırasa Tohumu

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.