Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Lahana Tohumu Nasıl Ekilir ?

03-06-2021 11:36
Lahana Tohumu Nasıl Ekilir ?

Lahana Tohumunun Ekilecek Alanının Hazırlanması Nasıl Olmalıdır?

Lahana yetiştirilecek parsel 25 ila 30 cm derinliğinde olacak şekilde sürülmelidir. Daha sonra ilkbahar döneminde ise 5-10 cm derinlikte tekrar toprak sürülerek, tırmık ve diskaro yardımı ile pürüzsüz ve düz bir hale getirilmelidir.

Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir.

Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.

Lahana Tohumu Nasıl Ekilir?

Lahana tohum ekim zamanı geldiğinde, metrekareye 5-6 gram düşecek şekilde serpme olarak tohumlar ekilir. Tohumların üzerlerinin hafif toprakla örtülmesi gerekir. Ekim derinliği için 0,5 -1 cm uygundur.

Lahana Tohumunun Çimlendirilmesi Nasıl Yapılır?

Tohum ekimi yapıldıktan sonra ince süzgeçli kova ile sulanır. 10-15 gün içinde tohumlar çimlenmeye başlar. Bu müddet içinde tavaları kuru bırakmayıp sık sık sulamalıdır. Tohumlar toprak ısısı 10-12 derecede iken en yüksek ölçüde çimlenme gösterirler.

Lahana Fidesinin Aralık ve Mesafeleri Nasıl Olmalıdır?

Lahanalara verilecek aralık mesafeler lahana çeşidinin iriliğine, büyüme kabiliyetine, toprak ve bakım şartlarına ve toprak işlemesine göre ayarlanmalıdır. Genellikle 50x60 – 60x70 – 70x80 ve hatta 100x100 aralık ile dikim yapıldığı yerler vardır.

Lahana Fidesi Dikimi Ne Zamandır?

Bölgenin iklim özelliğine göre birkaç ay fark ile yaz içinde yapılır. Örneğin; Marmara bölgesinde Haziran - Temmuz ayı içinde, Çukurova gibi sıcakları daha şiddetli ve uzun süren bölgelerimizde Ağustos - Eylül aylarında yapılır. Böylece, serinlikten hoşlanan lahana fideleri, parsellerinde yaz sıcaklarıyla fazla bunaltılmamış olur.

Lahana Tohumu Nasıl Sulanır?

Lahana düzenli sulama gerektirir. Düzensiz sulama, bodur veya çatlak başlara neden olabilir. Her hafta 60 ile 90 litre arası su verebilirsiniz. Bitkiler olgunlaştıkça, başların bölünmesini önlemek için sulamayı azaltabilirsiniz.

Lahana Gübreleme Yöntemleri Nelerdir?

Bitkiler 10-5-5 gibi yüksek azotlu bir gübre ile kurulduğunda lahana sezon ortasında gübrelenmeli veya bitkiler iki haftada bir seyreltik bir balık emülsiyonu çözeltisiyle beslenmelidir.

Lahana Tohumunun Bakımı Nasıl Yapılır?

Toprağın nemini korumak ve sıcak havalarda toprağı serin tutmak için özellikle sıcak havalarda lahananın etrafı malçlanmalıdır.

Lahana kafaları çok hızlı büyüdüklerinde ve çok fazla su aldıklarında parçalanırlar.

Bu hasarı önlemek için, bazı kökleri ayırmak ve hasattan bir hafta önce su alımını kesmek için başlıklar çeyrek tur çevrilmelidir.

Hasatta kafalar küçükse, gelecek sezon toprağa azot eklemeli ve daha erken ekim yapabilirsiniz.

Lahana Hasadı Nasıl Yapılır?

Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir.

Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz.

İlkbaharda hava çok ısınmadan hasat edilmelidir. Soğuk havalarda hasat edilirse lahana tatlı olur.

Sonbahar veya kış hasadı için lahana zarar vermeden bir kar örtüsünün altında oturabilir. Hasattan sonra şımarık dış yaprakları çekip çıkarın.

Aynı bitkiden ek başlar istiyorsanız, kafayı gövdenin ortasından kesip gövde güdüsüne yapışık birkaç yaprak bırakılmalıdır. Yaklaşık bir beyzbol topu büyüklüğündeki küçük kafalar, daha sonraki hasat için saplarından çıkacaktır.


Lahana Tohumları

UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.