Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Domatesin Ekilişinde ve Yetiştirilmesinde Kullanılan Gübreler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

16-06-2022 14:28
Domatesin Ekilişinde ve Yetiştirilmesinde Kullanılan Gübreler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Domates Bitkilerinin Gübreleme Temelleri

·Domates bitkilerinin gübre ihtiyacı, büyüme aşamalarına bağlıdır. Her besinin her zaman mevcut olması önemlidir; bununla birlikte, önerilen besin oranı büyümenin her aşamasında değişir.

·Genel olarak bir domates bitkisinin kökleri 6-7 cm den derin değildir. Toprağa gübre karıştırırken bunu aklınızda bulundurun.

·Ticari gübrelerin, temel olarak nitrojen-fosfor-potasyum (veya NPK elementleri) anlamına gelen 10-8-10 gibi bir dizi numarası vardır. 10-8-10, gübrenin %10 azot, %8 fosfor, %10 potasyum içerdiği ve geri kalanı dolgu malzemesi olduğu anlamına gelir. 10-8-10 dizi numaralı gübreler domates tohumunda çokça kullanılmaktadır.

Bir domates bitkisinin hangi gübre besinlerine ihtiyacı vardır?

·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur.

·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.

·Azot yapraklarla ilgilenir, ancak çok fazla azot az meyveli veya hiç meyve vermeyen gür bitkilere yol açar.

·Potasyum bitkinin hızla büyümesine ve çiçek ile meyve üretmesine yardımcı olur. Fotosentez ve bazı hastalıklara tolerans söz konusu olduğunda çok önemlidir.

Domates tohumlarımı fide hale getirmek için gübreye ihtiyacım var mı?

Domates tohumları, ilk gerçek yaprakları çıkartması ve çimlenmek için herhangi bir ek besin maddesine ihtiyaç duymaz. Tohumdan ekim yapmayı planlıyorsanız, ilk aşamayı doğru yapmanıza yardımcı olacak domates tohumu nasıl ekilir içeriğimiz ilginizi çekebilir.

Domates fidelerinin gübreye ihtiyacı var mı?

Domates fideleri çimlendikten sonra, çiçeklenmelerinden hemen önce ilk büyüme patlaması ile çok hızlı büyüyeceklerdir. Genel bir kural olarak, genellikle ekimden sonraki dört ay içinde meyve verirler.

Tam yetişmiş bitkilerin de gübreye ihtiyacı olacaktır.

Bu süre boyunca, hangi gübreye ihtiyacı olduğuna dair ipuçları için bitkiyi dikkatle izlemelisiniz. Tabii ki gereksinimler domatesin türü, toprak ve çevre koşulları gibi birçok faktöre bağlıdır.

Bu adımlar doğru yapılmazsa, hiçbir miktarda domates gübresi yardımcı olmaz. Bitkilerin çok dayanıklı olduğunu unutmayınız. Bu aşamayı geçmek için profesyonel olmanıza gerek yok. Ancak tam olarak ne yapılması gerektiğini bilmek kesinlikle yardımcı olur.

Domates İçin Gerekli Mikro ve Makro Besinler

Azot Yaprakların sürekli büyümesi için gereklidir.
Fosfor
Kök ve meyve gelişimi için ve ayrıca stresle mücadeleye yardımcı olur.
Potasyum
Sürekli büyüme için fotosenteze yardımcı olur ve bitkinin bazı hastalıklara karşı daha az duyarlı olmasını sağlar.
Kalsiyum
Kök ve yaprak büyümesi ve sert domates üretimine yardımcı olmak için gereklidir.
Magnezyum
Bitkinin yeşil kalmasına yardımcı olur, çiçeklenme ve meyve kalitesini artırır.
Bor ve Çinko
Meyvenin çiçeklenmesi ve hatta olgunlaşması için gereklidir.

UYARI: Domates yetiştirmek için en gerekli makro ve mikro besinlerin listesi. Listenin hiçbir şekilde ayrıntılı olmadığını lütfen unutmayınız.

Domates Gübreleme Takvimi


Bitki kök saldığında Başlangıç ​​Tohumları Fideler Bitkiler
Gerekli beslenme türü Fosfor Tohumun kendisi gerekli tüm besinleri sağlamalıdır. Azot yapraklara yardımcı olur;potasyum bitki büyümesine ve çiçek ve meyve üretimine yardımcı olur Hangi gübreye ihtiyacı olduğuna dair ipuçları için bitkiyi dikkatlice izleyiniz: meyve için gerekli olan fosfor;azot yapraklara yardımcı olur (ancak fazla meyve üretimini azaltır)

Domates Fideleri Dikerken Gübreleme Nasıl Yapılır?

Tüm bitkiler büyümek için azota ihtiyaç duyar. Doğal olarak oluşan toprakların çoğu, bitki büyümesi için yeterli azot içerir, ancak büyük oranda bir tür dolgu malzemesi kullanıyorsanız, orada yeterli azot bulunmaz.

Toprağıma azot eklemem gerekip gerekmediğini nasıl anlarım?

Sadece toprağınızı test ettiyseniz kesin olarak bilebilirsiniz. Bununla birlikte, genel bir kural olarak, taze kompost kullanıyorsanız, herhangi bir azot eklemeniz gerekmez, sadece büyümenin ilk aşamasında (yani fideleri diktikten hemen sonra) fosfor eklemeniz gerekir.

Domates Aşırı Gübreleme Belirtileri

·Sararan yapraklar: Domates yapraklarının sararmasının bir nedeni de topraktaki azot fazlalığı olabilir. Aşırı azot kullanılan koşullarda, domates bitkileri yeterli miktarda suyu ememez, bu da bazı olgun yaprakların erken sararmasına neden olur.

·Gür yapraklar ve gecikmeli çiçekler: Fazla azot kullanımı çok fazla yaprağa yol açar ve çiçeklenme ertelenir. Ne zaman çiçek açacağını bilen deneyimli uzmanlar bu sorunu kolayca tespit edebilir.

·Yüzeyde bir deri tabakası: Toprağın üst yüzeyinde yoğun bir tortu ve mantar birikimi görülebilir.

·Alt yaprakların sararması ve solması: Yaprakların sararmasına neden olan çok fazla sorun olabilir, farkı anlamak için uzman olmanız gerekir.

·Ani bir yaprak kaybı

 

Aşırı Gübreleme Nasıl Düzeltilir

·Toprağın üstündeki beyaz tuzlardan gübre biriktiğini fark ederseniz, bu üst tabaka kazıyıp atılmalıdır.

·Bir kapta, toprağı suyla iyice ıslatınız ve sonra süzülmesine izin veriniz. Yere ekilirse, bitkileri iyice ıslatınız. Islatmayı birkaç kez tekrarlayınız. Bu, toprağı "yıkamak" olarak bilinmektedir.

Domates tohumun ekiminden hasat zamanına kadar destekleyici sıvı bitki besleme ürünlerimiz;

4~6 yaprak dönemi

Organics

Peptit

Asgreen NPZn

Starmax Multi

Vegetatif Gelişme Dönemi

Forza

Peptit

Optimus

Asgreen NPZn

Asgen 515

Nutritop

Çiçeklenme Dönemi

Starmax Multi

Asgreen NPZn

Mozibor PN

Flora Plus

Promax

Prokar

Meyve Tutumu Dönemi

Starmax Multi

Promax

Progrow Alga

Meyve İrileşme Dönemi

Peptit

Optimus

Nutritop

Progrow Alga

UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.