Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Biber Tohumu Nasıl Ekilir ?

09-02-2022 14:31
Biber Tohumu Nasıl Ekilir ?

Biber Tohumu Nasıl Ekilir?

Tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından oldukça önemlidir. Biber tohumu ekim derinliği 1-0,5cm, sıra üzeri mesafe 35-40cm, sıra arası mesafe ise 60-70cm olmalıdır. Biber tohumu erken dönemde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu şartlarda iyi gelişim gösterir.

Tohumlar yeşerip toprağın üzerine çıktıktan sonra 14- 20cm uzunluğa ulaştığında fideler seyreltilerek geniş bir alana dikilir.

Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Biber genel olarak açık tarlada yetiştirilir. Son yıllarda hobi amaçlı ev, balkon, teras ve bahçelerde de saksıda biber yetiştirilmektedir. Her durumda biber tohumunun bir ekim zamanı vardır. Biber tohumu ve fidesinin ekim ve dikimi don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olmalıdır. Bu yüzden genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Biber Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

Biber tohumunun ekiminin yapılmadan önce mutlaka çimlendirilmesi gerekir. Toprak ısısının en düşük 15 en yüksek 35 derece olmalıdır. En uygun çimlenme için toprak ısısının 30 derece olmalıdır. Biber tohumları kap içerisinde veya viyollerde çimlendirilmeli, kap veya viyol üst seviyesine 1 cm kala ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurulmalı ve fısfıs yardımıyla nemlendirilmelidir, biber tohumları yerleştirilir ve üzerleri aynı toprakla doldurulur. Doldurma işlemi bittikten sonra yüzey toprağı fısfıs yardımıyla nemlendirilir ve şeffaf bir naylon (streç film) yardımıyla yüzeyi kapatılır, arada bir kontrol edilip toprak fısfısla nemlendirilmeye devam edilir. Biber tohumunun çimlenme süresi 14-20 gün arasında değişir.

Biber Fidesi Nasıl Dikilir?

Aldığınız veya yetiştirdiğiniz biber fidelerinin dikimini yapmadan önce dikim yapacağınız toprağınızın tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir. Toprak ısısının uygun olması, don olayların geçmiş olması ve biber fidesi dikimi yapılacak toprağın yeterli mineral yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle gıda takviyesinin yapılması gerekir.

Mümkünse fide dikimi için uygun, serin ve rüzgarsız havalar seçilmeli, daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimler tercih edilmelidir. Fide dikimlerinde sıra üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.

Biber Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

Biber tohumunun sulanması sık ama az olmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır. Nem yetersiz olduğunda büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökümleri meydana gelir. Biber tohumuna uzun süre su verilmezse önemli ölçüde verim kaybı olur. Suyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekmektedir.

Biber Hasadı Nasıl Yapılır?

Biber hasadı ülkemizde genelde Haziran sonu – Temmuz başlarında başlayıp, Ekim ortalarında son bulur. Hasat işlemi genelde haftada bir olarak toplamda 9-15 defa yapılabilir.

 

Biber Tohumu Çeşitlerimiz

Dolmalık Biber: ASG 407 F1, Modena F1, Kandil Dolma

Sivri Biber: Yalova Tatlı Sivri, Sarı Sivri Çorbacı

Çarliston Biber: Yalova Çarliston, Bağcı Çarliston

Kapya Biber: Postal Kapya, AS 202, Yalova Yağlık 28, AS 747, ASG 523 F1

Süs Biberi: Assüs, Asbi

Biber Tohumları

UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum tesliminden sonra tohumu uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.