Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bezelye Gübreleme Programı

17-01-2023 10:58
Bezelye Gübreleme Programı

Bezelye Gübreleme Programı

Bezelye bitkisinin özellikleri nedir ve büyümesi için neye ihtiyacı vardır?

Bezelye, baklagiller familyasından bir serin iklim bitkisidir. Tüm bitkiler gibi, bezelye de büyümek için ışık, su ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. İyi bir büyüme için gereken güneş ışığı miktarı, yetiştirdiğiniz bezelyenin türüne bağlı olarak gelişim ve verim üzerinde etkilidir. Bodur ve sırık olmak üzere iki çeşit büyüme tipi vardır.

Tarımsal ürün olarak tane veya yem amaçlı, sebze olarak ise; konserve, dondurulmuş gıda, taze tüketim, kurutularak tüketim veya sofralık bakla amaçlı kullanılır.

Bezelye Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Bezelye tohumları ekimi için uzun bir süre bulunmaktadır. İklim şartları uygun olan durumda olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekimi yapılabilmektedir. Bezelye, toprak sıcaklığı 4–16olduğunda veya toprak sıcaklığı 30℃ altında olduğu sürece ekilebilir.

Bezelyenizi Ne Zaman Gübrelemelisiniz?

Bezelye gübrelemek için belirli bir ay yoktur. Hem ilkbaharda hem de sonbaharda ekilen bezelyeler gübrelenmelidir.

Bezelyeyi uygun şekilde gübrelemek için ekimden önce toprak hazırlanmalıdır ve yine ekimden önce taban gübrelemesi yapılmalıdır. Bezelye bitkisinin boyu ortalama 5cm uzunluğa ulaştığında hem yaprak gübrelemesine hem de damlamadan gübrelemeye uygun hale gelmiş olur.

Üreticiler ürün ambalajlarında yer alan doz oranında yapraktan ve damlamadan Bitki Besleme ürünlerinin kullanımını sağlayabilirler.

Bezelye Bitkilerinin Büyümek İçin Hangi Besinlere İhtiyacı Var?

Bezelye bitkileri, fosfor ve potasyum açısından yüksek, ancak azot açısından nispeten düşük olan gübrelerle gelişir. Potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Topraktaki fosfordan çok iyi faydalanır. Bezelye bitkisinin dane sayısı ve dane tutumu için N-P-K haricinde özellikle çinko, bor, mangan ve molibden gibi besin elementlerinede ihtiyacı vardır.

Bezelye 5-10-10 gibi düşük azotlu, yüksek fosforlu, yüksek potasyumlu gübreleri tercih eder.

5-10-10 gübresinde "5”, gübrenin %5 azot içerdiğini gösterir.

5-10-10 gübresindeki ilk "10”, gübrede %10 fosfor olduğunu gösterir.

5-10-10 gübresindeki ikinci "10”, gübrenin %10 potasyum içerdiğini gösterir.

Ne tür bezelye yetiştiriliyorsa yetiştirilsin, yüksek azot içerikli gübreler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Fazla azot, bezelye bitkinizin çok fazla yaprak ve sap üretmesine, ancak daha az bezelye üretmesine neden olur.

Düşük Azotlu Gübre Kullanın

Tarla bezelyesi havadaki azotu sabitleme özelliğine sahiptir. Süreç şu şekilde işlemektedir:

Bezelye, bitki kökleriyle birlikte yaşayan belirli bakterilerle simbiyotik bir ilişki oluşturur.

Bakteriler bitki köklerini enfekte ederek nodüller oluşturup bitkiden alınan besinleri kullanır ve karşılığında bitkiye azot sağlar.

Bu nedenle bezelyenin ihtiyaç duyduğu azotun büyük bir kısmı topraktan sağlanabilir. Bu, Azot (N) gübresi ekleme ihtiyacını büyük ölçüde azaltabilir veya çoğu zaman ortadan kaldırabilir.

Bezelyeler ekildikten sonra filizlenmeleri beklenilmelidir. Yüzeyi kırıp yaklaşık 5cm uzunluğa ulaştıklarında, gübrelemeye hazır olurlar. Bezelye bitkilerinizi gübrelemek için:

Fosfor (P2O5) Kullanımı

Yeterli fosfor seviyeleri, optimum verim ve erken olgunlaşma için kritik öneme sahiptir.

Fosfor, geniş kök sistemlerinin ve güçlü fidelerin gelişimini destekler. Kuvvetli kök büyümesinin teşvik edilmesi, iyi nodül gelişimi, azot fiksasyonu ve daha erken ve daha üniform olgunluğun teşvik edilmesinde önemli bir adımdır. Fosfor toprakta zayıf hareket eder, bu nedenle taban gübresi olarak tohumun yanına yerleştirilmelidir; Ancak tohumla birlikte çok fazla fosfat konulursa çimlenme ve çıkış azalabilir.

Fosfor eksikliği ise üst ve kök gelişimini kısıtlayarak daha az dallı, cılız gövdelere neden olur.

Smart Grow 10-52-10 + TE Erken dönemde köklenme için gerekli olan fosfor kaynağıdır.

Potasyum (K2O) Kullanımı

Bezelye genellikle tahıla göre daha fazla potasyuma ihtiyaç duyar ve çoğu zaman bu miktar neredeyse tahılların azota ihtiyacı kadardır. Potasyumlu gübreleme bezelyede hem dane miktarı hem de dane kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Smart Grow 10-52-10 + TE yüksek alınabilirliği ve çözünürlüğü ile fark yaratır.

Bezelye çiçeklenme dönemlerinin tüm periyodunda kullanılmalıdır.

Çoğu durumda, bu gübreleme ihtiyacınız olan tek şey olacaktır. Bununla birlikte, bezelye bitkileriniz ilk bezelye hasatından sonra çok fazla çiçek üretmiyorsa, bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Verimli bir ikinci hasat sağlamak için genellikle bu yeterlidir.

Bezelye Gübreleme Programında Asgen Ürünlerinin Faydaları

Starmax Multi (ilk su ile damlamadan ya da yağmurlama ile)

Saçak kök oluşumu ve dane tutumuna teşvik eder,

Fotosentezi arttırır, bitki gelişimi için yeterli enerji sağlar,

Bitkilerin don, kuraklık, yetersiz güneş, aşırı su, aşırı sıcak ve soğuk gibi çevresel stres kaynaklarına, hastalıklara karşı dayanımını sağlar.

Peptit + Cropix (yapraktan uygulama)

Dönemsel stres koşullarını ortadan kaldırıp bitkinin direncini arttırarak daha canlı ve daha güçlü bir bitki görseli oluşturacaktır.

PEPTİT Düşük moleküler ağırlığı sayesinde çok hızlı alınım, taşınma ve faydalanma sağlar.

Smart Grow 18-18-18 Bitkinin dönemsel besin ihtiyaçlarını karşılayarak dengeli bir şekilde bitki gelişimini teşvik edecektir.

Smart Grow 10-5-35 Bezelye danelerinin daha iri ve daha kaliteli olmasını sağlayacaktır.

Daha fazla bilgi için, ürün ambalajlarındaki içerikleri inceleyeniz ve yetkili satış noktalarındaki ziraat mühendislerinden yardım almayı unutmayın.

UYARI: Üretici kişilerin ve pazarlamacıların tohum veya bitki besleme ürünlerinin tesliminden sonra tohumu veya bitki besleme ürünlerini uygun koşullarda muhafaza etmesi kendi sorumluluğundadır. Asgen Tarım oluşabilecek zararlardan kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir. Üretim koşulları ve bulunulan bölgedeki iklimsel, çevresel ve yetiştirici faktörlerini göz önüne alarak, verilen tavsiyelerin uygun olup olmadığına üretici kişilerin karar vermesi gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.