Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Akıllı Tarım Uygulamaları

13-12-2021 14:27
Akıllı Tarım Uygulamaları
Akıllı Tarım Nedir?

Akıllı tarım, tarımsal verimliliğini artırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan tekniktir. Bu kapsamda klasik üretimden vazgeçilerek, araziyi homojen olmayan değişken bir yaklaşımla ele alan bir uygulama biçiminin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Burada amaçlanan ana unsur, tarımsal üretimde uygulanan girdilerin, ihtiyaç duyulduğu yerde, zamanda, miktarda kullanılmasıdır. Akıllı tarım, bir tarım işletmesinde ürün ekiminin yapıldığı alanda konumsal ve zamansal açısından farklılık gösteren gereksinimlere, bu konum ve zaman kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak müdahaleyi esas alan modern bir tarımsal üretim teknolojisidir. Akıllı tarım, geliştirilmiş bilgi ve kontrol sistemlerinin kullanımıyla kaynak israfının önüne geçmeyi, ürünün brüt getirisini artırmayı ve üretimden kaynaklanan çevresel kirliliği en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Akıllı tarım teknikleri, toprak işlemeden hasada kadar bitkisel üretimin hemen her döneminde kullanılabilmektedir.

Akıllı tarımın hedefleri arasında gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerinin azaltılması; bu kullanımların azaltılarak çevrenin korunması; yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması; işletme ve yetiştiricilik kararları için daha etkin bir bilgi akışının sağlanması ve tarımda kayıt düzeninin oluşturulması yer almaktadır.

Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin tarım, tarım teknolojisi ve tarımdaki birçok uygulamasını kapsayan bir konudur. Sensörlerin kullanımı,

veri toplama, kablosuz ağlar, bulut platformları ve veri analizi, çiftçilik ve tarım sektörlerinde şimdiden devrim yaratıyor.
Hassas tarım
 

 

Birincil faydalar şunları içerir:

 

  • Artırılmış üretim.
  • Daha düşük üretim maliyetleri.
  • Operasyonel verimlilikler.
  • Gerçek zamanlı ve akıllı maliyet yönetimi.
Hassas Tarım ve Mahsul Yönetimi

Geleneksel çiftçilik, tarihsel verilere, deneyime ve ön görülere dayalı genel kararlar vererek dönümlük araziye odaklanacaktır. Bu kararlar gübre, sulama, böcek ilacı ve hasat kullanımını belirleyebilir.

IoT'nin ortaya çıkmasıyla birlikte; Akıllı Tarım ve hassas tarım, faaliyetinizi ve yatırımınızı maksimum getiri için uyarlamak için kullanabileceğiniz doğru, gerçek zamanlı bilgiler sağlamak için sensörler, GPS, haritalama ve veri analitiği kullanır.

Sistemler, kalibre edilmiş gübre dozları, hedeflenen sulama ve hastalıkların veya standart altı koşulların erken teşhisini önerebilir.

Akıllı yazılım önerilerde bulunabilir, alarmları tetikleyebilir ve verileri görselleştirmenize olanak tanır. Raporlara ve içgörülere bir web tarayıcısı, mobil veya tablet cihaz kullanarak erişebilirsiniz.

Hassas tarım ve Akıllı Tarım , çiftliğinizle ilgili olarak sahip olduğunuz görünürlüğü, kontrolü ve iç görüyü artırır. Bu faktörler daha iyi zaman yönetimi, daha iyi karar verme ve kaynakların (örneğin Gübre, Sulama) daha pratik uygulanmasını sağlar daha sağlıklı mahsuller, daha yüksek verimler üretir ve kaynakları korumanıza olanak tanır. Tüm bu faktörler daha az iş, daha yüksek gelir ve daha düşük maliyet anlamına gelir.

Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?

 

Akıllı tarım uygulamaları olarak sensörler, uzaktan algılama drone ve uydu teknolojileri, yapay zeka, robot teknolojileri ile görüntü işleme teknolojileri sıralanabilir. Sensörlerle toprağın ve havanın ısısını ölçebilmek, sulama ve ilaçlama gibi işlerde daha bilinçli ve kararında uygulama yapmayı sağlıyor. Lokal meteoroloji istasyonları ile bölgesel tahminlere ulaşılabiliyor. Böylece çiftçiler kendi bölgelerindeki hava şartlarına daha hakim olarak karar alabiliyorlar.

Akıllı sulama sistemleri de yine hayatı kolaylaştıran ve su tasarrufu sağlayan teknolojilerden biri. Artık cep telefonundan bile kontrol edilebilen sistemler mevcut. Tarlaya gitme zahmetine ve masrafına katlanmadan çiftçiler bulundukları yerden tarlalarını sulama şansına sahipler.

Uydu görüntü işleme sistemleri ile arazilerin verimliliğini ve bu verimliliği etkileyen faktörleri hiç araziye gitmeden tespit edebilmemiz mümkün oluyor. Görüntü işleme teknolojileri ile hastalık ve zararlıları çok kolayca tespit edebiliyor. Ayrıca akıllı tarım uygulamalarıyla tarlanın hangi bölgesine, ne ölçüde ve ne tür gübreler koyulması gerektiği, nasıl bir ilaçlama yapılacağı, bitkilerin sulama zamanı, toprağın durumu, tahmini hasat zamanı, detaylı ve gerçek zamanlı bir şekilde görülebilmektedir.

 Akıllı Tarım Uygulamaları Nasıl Kullanılır?


  • California, dünyadaki Bademlerin %80'ini üretiyor. Bir araştırma, tek bir Badem'in büyümek için 3,8 L su tüketebileceğini buldu. Akıllı tarım ile toprak nem seviyeleri sürekli olarak izlenerek gereksiz sulama ve sulama önemli ölçüde azaltılır.
  • En yüksek Patates verimini elde etmek için 1969'da yapılan bir Patates araştırma çalışması, toprak neminin asla %50'nin altına düşmemesi gerektiğini, ilk ayağın %20 olması gerektiğini ve ani bir nem başlangıcının büyüme çatlaklarına, ikinci büyüme ve yumru yumrulara neden olabileceğini buldu. Toprak neminin hassas bir şekilde izlenmesi bu parametreleri optimize edebilir.

Bunlar neyin mümkün olduğuna dair sadece iki örnek. Spesifik uygulamalar ve fırsatlar ürüne göre değişiklik gösterecektir.

Nesnelerin İnterneti Akıllı Tarım Teknolojilerinin bazı uygulamaları:

  • Toprak nemi izleme (iletkenlik ve pH dahil).
  • Sulama kontrolü . Toprak nemi belirli bir seviyenin altına düştüğünde sulama vanalarını etkinleştirin.
  • Toprak besin analizi. Topraktaki NPK seviyelerini izleyebilen bir dizi yeni ortaya çıkan sensör vardır.
  • Güneş radyasyonu . Bitki büyümesini, sağlığını ve hastalık riskini öngören dijital modellerde kullanılacak güneş radyasyonu düzeylerini izleyin.
  • Hava istasyonları . Rüzgar, yağmur, sıcaklık ve nem izleme yeteneği hem tarım hem de hayvancılıkta önemli faktörlerdir.
  • Hayvancılık takibi . GPS özellikli varlık takibi, bir tasma takılarak çiftçinin hayvanlarının yerini belirlemesine olanak tanır.
  • Otonom çiftlik araçları – Araç kullanma ve çalıştırma ile ilgili insan emeğini azaltın.
  • Tarımsal insansız hava araçları , çiftçilerin tarlalarını kolaylıkla incelemesine olanak tanır; hastalıkları, zararlıları veya büyümeyle ilgili diğer sorunları tanımak için görüntüleme teknolojisini kullanmak.

Bu öğeler ile gelirleri artıracakmaliyetleri düşürecek hem karlarınızı maksimize edecek hem de çevresel etkiyi azaltma potansiyeline sahip olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.